Microsoft chce více prorazit na trhu smartphonů a tabletů

Microsoft, Steve Ballmer

Microsoft, Steve Ballmer Zdroj: CTK

Americká společnost Microsoft, která je předním světovým výrobcem počítačového softwaru, chce hrát aktivnější roli na trhu smartphonů a počítačových tabletů. Na zahájení mezinárodního veletrhu spotřebního elektroniky v Las Vegas to řekl šéf Microsoftu Steve Ballmer. Kdy si budou uživatelé moci koupit nový operační systém Windows 8, ale nesdělil.

Ve více než hodinové prezentaci se Ballmer zaměřil na práci v oblasti vývoje softwaru, na který Microsoft ve svých plánech spoléhá. Největší průlom ale v letošním roce firma ještě plánuje s Windows 8, které během prezentace také ukázala. Nic nového ale podle agentury AP k vidění nebylo, firma jen ukázala to, co už v září viděli vývojáři.

Většina analytiků se domnívá, že nový operační systém Windows 8 by se na trhu mohl objevit koncem léta nebo začátkem podzimu.

Veletrh v Las Vegas přestává být pro Microsoft zajímavý

Microsoft letošní ročník veletrhu otevíral naposledy, v dalších letech už to v úmyslu nemá. Veletrh nejnovějších výstřelků světa elektroniky se totiž koná vždy na začátku roku, kdy Microsoft většinou nemá žádnou žhavou novinku, kterou by mohl předvést. Microsoft se ale veletrhu nechce účastnit vůbec, příští rok tam už nebude mít ani stánek. Do Las Vegas bude asi jen posílat několik zástupců.

Letošní ročník veletrhu je celkově čtvrtý, kdy zahajovací řeč připadla Ballmerovi. Microsoft se tak o hlavní prezentaci na úvod veletrhu postaral už patnáctkrát. Od doby, kdy se firma objevila na veletrhu poprvé, význam a velikost veletrhu dramaticky vzrostly. Letošní ročník by měl během čtyř dnů podle odhadů přilákat více než 140 tisíc lidí.

Postoj Microsoftu neklást velký důraz na veletrh v Las Vegas firmu staví po bok jiných amerických firem Apple a Google, které jsou zároveň jejími největšími rivaly. Zatímco Apple vyrábí například mobilní telefony iPhone nebo počítačové tablety iPad, internetový vyhledávač Google vyvíjí mobilní software Android. Obě firmy přitom své produkty ukazují na svých vlastních akcích.

Smartphony a tablety zažívají boom, Microsoft se musí přizpůsobit trendu

Microsoft má snahu prosadit se v té části trhu, kde působí Apple a Google, neboť tato část trhu zažívá nebývalý růst. Smartphony a tablety si totiž kupuje čím dál víc lidí, zatímco zájem o laptopy klesá, o stolních počítačích ani nemluvě. Pokud se Microsoft nepřizpůsobí trendu, jeho vliv může dál klesat. Operační systém Windows, který je pořád ještě dominantním produktem Microsoftu, totiž bude potřeba stále méně.

Ballmer řekl, že operační systém Windows v celém světě pořád ještě používá více než 1,3 miliardy počítačů. Z nich asi 500 milionů má operační systém Windows 7.

Microsoft strávil několik let vývojem operačního systému Windows Phone, což je verze pro bezdrátové přístroje. Windows Phone mají být řešením pro smartphony a hlásí se k nim například firmy HTC a Nokia. Dlouho očekávaný vstup Microsoftu na trh tabletů, kde udává tempo společnost Apple, přijde až s novým operačním systémem Windows 8.

Stejně jako Windows Phone bude mít nová verze operačního systému Windows 8 ovládání pomocí prstu, který se bude pohybovat po dotykovém displeji. Windows 8 budou reagovat i na povely z běžné klávesnice i na klikání myší. Ballmer řekl, že Windows 8 jsou vzhledem k počítačovým tabletům produktem bez kompromisů, protože systém si zachová všechny prvky, na které už jsou uživatelé zvyklí ze stolních počítačů.