Microsoftu se nedaří na internetu, šéf Ballmer přijde o odměny

Microsoft, Steve Ballmer

Microsoft, Steve Ballmer Zdroj: CTK

Zatímco ostatní manažeři Micrsoftu se letos mohou těšit na vysoké odměny, šéf firmy Steve Ballmer o velkou část těch svých přišel. Správní rada tak ohodnotila špatné výsledky online divize.

Ve fiskálním roce 2012 dostal Ballmer bonusy ve výši 620 tisíc dolarů, tedy méně než polovinu úplného maxima 1,37 milionu dolarů. Je to také méně než loňských 682 500 dolarů. Ballmerův plat činí 685 tisíc dolarů ročně.

Podle mluvčího Microsoftu Petera Woottona dosáhly odměny vrcholných manažerů Microsoftu 90 až 120 procent jejich platu. Ballmer se tak se svými 91 procenty pohybuje u dna pomyslného žebříčku. I v absolutních číslech je jeho celkový příjem v porovnání s kolegy nízký. Například provozní ředitel Kevin Turner si letos i s odměnami vydělal 10,7 milionu dolarů, přibližně tři čtvrtiny dostal ve formě akcií.

Správní rada Ballmera kritizovala za pomalý rozjezd online divize, která stále prodělává, či nevalný růst tržního podílu mobilních telefonů vybavených operačním systéme od Microsoftu.

Radu také nepotěšilo, že Microsoft stále nesplňuje požadavky dohody s Evropskou komisí z roku 2009. Brusel od něj žádá, aby si evropští uživatelé Windows mohli vybrat internetový prohlížeč podle svého gusta.

Na druhou misku vah se postavila úspěšná integrace Skypu, který firma loni koupila za 8,5 miliardy dolarů, a „celkově solidní výsledky“.