Miliardové ztráty. O telefony Sony Ericsson klesá zájem

Sony ericsson xperia pro

Sony ericsson xperia pro

Výrobce mobilních telefonů Sony Ericsson se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku propadl do ztráty 207 milionů eur (5,3 miliardy Kč) po zisku osm milionů eur ve stejném období předchozího roku. Důvodem byl růst nákladů a obtížné podmínky na trhu, které snížily tržby.

Společnost Sony Ericsson, se brzy stane součástí firmy Sony, což by jí mělo podle analytiků prospět. Ztráta před zdaněním činila 247 milionů eur, analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak mírný zisk.

Tržby se snížily o 16 procent na 1,29 miliardy dolarů. Dodávky telefonů na trh klesly o pětinu na devět milionů kusů. Kromě nepříznivé makroekonomické situace, která snižuje prodej, měly na hospodaření vliv i silná konkurence na trhu a povodně v Thajsku.

Sony Ericsson je nyní devátým největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Firma zaspala nástup chytrých telefonů, který pomohl firmám Apple a Samsung Electronics. Loni společnost oznámila, že se rozhodla nadále investovat jen do vývoje chytrých telefonů a celé své portfolio výrobků letos převede jen na chytré telefony.

Firma vznikla v roce 2001 jako společný podnik japonského výrobce elektroniky Sony a švédského výrobce telekomunikačního zařízení LM Ericsson. Koncem loňského roku Ericsson oznámil, že prodá svůj poloviční podíl japonskému partnerovi za 1,05 miliardy eur. Dohoda má být dokončena na přelomu ledna a února. Podle analytiků se firmě pod vedením Sony povede lépe. Ztrátu zaznamenala společnost i za celý rok, a to 243 milionů eur, uvedly agentury AP a Reuters.