Mobilů máme v Česku dost, prodejům už vládnou ty chytré

Vypadá to, že český trh je mobilními telefony už nasycen. Jak na veletrhu Mobile World Congress řekl manažer českého zastoupení Samsungu Zdeněk Paškevič, celkový prodej mobilů by měl letos v Česku stagnovat nebo mírně klesat do pěti procent z loňských 2,7 milionu přístrojů. Poroste však kategorie chytrých telefonů, která získá nadpoloviční podíl.

Rostoucí zájem o chytré telefony s operačním systémem potvrzují i operátoři. „Zatímco na začátku minulého roku to byly čtyři z deseti, na konci roku je to již 70 procent,“ přidala informace mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Díky podpoře operátorů a bank se letos očekává zvýšený zájem o telefony s technologií NFC (Near Field Communication), která umožňuje například mobilní platby. Výrazný dvojciferný nárůst letos podle Paškeviče čeká také kategorii tabletů.

Podle neoficiálních informací byl loni na tuzemském trhu nejprodávanější značkou jihokorejský Samsung, který předstihl finskou Nokii. I přes ztrátu tržního podílu Nokie celkově u tuzemských uživatelů vede operační systém Symbian, na který se ale výrazně dotahuje Android. Třetí místo patří Apple iOS.

T-Mobile letos spustí v Česku mobilní peněženku

Na stejném veletrhu skupina T-Mobile včera oznámila, že letos nově uvede v pěti zemích včetně Česka systém mobilních plateb MyWallet. Poprvé službu mobilní peněženky operátor zavedl loni na podzim v Polsku a získal během několika týdnů pět tisíc uživatelů.

Bezkontaktní platby prostřednictvím karty v mobilu probíhají přiložením chytrého telefonu vybaveného SIM kartou s technologií NFC (Near Field Communication), k bezkontaktnímu platebnímu terminálu. Do částky 500 korun se nemusí zadávat PIN.

MyWallet využívá technologii NFC která umožňuje identifikaci plátce prostřednictvím funkcionality mobilního telefonu. V Česku platby prostřednictvím NFC v lednu spustila Telefónica s GE Money Bank a MasterCard.