Mobily porážejí fotoaparáty, Češi stále častěji fotí telefonem

Posun k nižším cenám. Fotografii formátu A2, tedy z kategorie „zarámovat a pověsit na zeď “, si lze v současné době
nechat v digitálním fotolabu vytisknout pouze za 199 korun

Posun k nižším cenám. Fotografii formátu A2, tedy z kategorie „zarámovat a pověsit na zeď “, si lze v současné době nechat v digitálním fotolabu vytisknout pouze za 199 korun Zdroj: profimedia.cz

Češi používají k pořizování fotografií na dovolených stále častěji mobily místo fotoaparátů. Zatímco ještě loni zachycovalo zážitky od moře či z hor na mobilní telefony 15 procent turistů, letos jich takto fotí už 24 procent. Ukázal to průzkum agentury NMS Market Research.

Za tímto trendem stojí klesající cena chytrých telefonů a zvyšující se kvalita jejich integrovaných fotoaparátů.

„Zatímco v loňském roce zachycovaly zážitky na dovolených fotoaparátem tři čtvrtiny lidí, letos už jej do kufru kvůli focení přibalilo jen 62 procent dotázaných,“ uvedl Michal Osuský z výzkumné agentury NMS Market Research.

Za zvýšenou oblibou focení na mobily zřejmě stojí stále rostoucí kvalita foťáků v mobilech a zároveň jejich snižující se cena. Podle mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové obecně kvalita fotoaparátů v mobilních telefonech stoupá.

Jak Češi nejčastěji zachycují zážitky z dovolené
ČR 2012 (v %) ČR 2013 (v %)
Fotoaparátem 75 62
Mobilním telefonem 15 24
Kamerou 7 6
Na dovolené nefotí 3 8

U přístrojů s nejnižší cenovou hladinou je standard zhruba dva až tři megapixely, u modelů střední třídy pět až osm MPix a u nejdražších zařízení pak 13, 20 i více. Například nová Nokia Lumia 1020 má 41 Mpix.

„Kvalita ale více závisí na fyzické velikosti čipu a na kvalitě optiky. Reálně se tedy zcela vymyká pouze Lumia 1020 a Samsung Galaxy S4 Zoom. Tyto dva modely jsou opravdu úplně jinde - první díky čipu, druhý hlavně díky kvalitní skleněné optice,“ dodala Kemrová.

Fotoaparát v iPhonu 5S – větší snímač, světelnější a širší objektiv

Nový světový rekord, indický fotožurnalista má 4425 fotoaparátů