Motorola a Samsung drtí Apple před německým a australským soudem

Motorola

Motorola Zdroj: e15

Motorola v Německu žaluje Apple kvůli zneužití patentu 1010336 (B1), který chrání důležitý prvek GSM/3G rádia. Apple jej údajně zneužívá v přístrojích iPhone 3G/3GS/4, iPad 3G a iPad2 3G. Soud vynesl předběžné opatření proti v Irsku sídlící společnosti Apple Sales International a zakázal jí do Německa dovážet přístroje porušující patent patřící Motorole.

Apple se proti předběžnému opatření odvolá. Aby vstoupilo v platnost, musí Motorola složit kauci ve výši 100 miliónů eur. Motorola údajně už od roku 2007 nabízí licenční smlouvu na příslušné řešení, Apple však výzvy k jednání ignoroval. Pokud Motorola dotáhne své snažení do konce, přijde Apple o největší zbraně na jednom z nejdůležitějších evropských trhů zrovna v nejintenzivnější nákupní sezóně.

Samsung je v patentových válkách úhlavním nepřítelem Apple a také Korejci zasadili Američanům tvrdou ránu. Samsungu se podařilo zrušit soudní zákaz prodeje tabletů Galaxy Tab 10.1 na australském trhu. Po několika měsících odkladů se tedy “korejské placky” konečně začnou prodávat – a opět – stalo se tak právě před vánoci. Samsung také hodlá žalovat Apple za ušlý zisk a v tomto případě nelze očekávat, že by neuspěl.