Musk nabízí svůj kosmický internet v Česku. Za Starlink chce 2500 korun měsíčně

Šedesát satelitů Starlink pohromadě těsně před vypuštěním v květnu 2019

Šedesát satelitů Starlink pohromadě těsně před vypuštěním v květnu 2019 Zdroj: SpaceX

Družice StarLink s polární září v pozadí
Satelity Starlink při pohledu z mezinárodní vesmírné stanice ISS.
Satelity Starlink seřazené na noční obloze
4
Fotogalerie

Společnost SpaceX začala v Česku nabízet svůj satelitní internet Starlink. Firma už příjímá předobjednávky v korunách i přesto, že se dostupnost služby předpokládá až v roce 2022. Běžný měsíční poplatek by měl činit 2 579 korun. 

Výhoda Starlinku by měla být především v jeho rychlosti několika gigabitů za sekundu. Připojení chce Starlink nabízet především v odlehlých a rozvojových oblastech, kde není snadný přístup k internetu.

Uvedená částka je vyšší, než za kolik čeští operátoři běžně nabízejí svůj nejrychlejší internet. Například O2 nabízí internet 1000 Mbit/s za zhruba 700 korun měsíčně. T-Mobile tu samou službu nabízí za 600 korun.

Starlink už má v Česku příslušné úřední povolení, družice už pes naše území létají, startu by tedy nemělo nic vážného bránit. Elon Musk navíc nedávno slíbil, že betatest končí a Starlink je připraven na ostrý provoz. Služba je v tuto chvíli dostupná v 16 zemích světa, vedle sousedního Německa a Rakouska už od září oficiálně funguje také v Polsku. 

Společnost SpaceX, která Starlink provozuje, již získala veřejné IPv4 adresy geolokalizované pro Česko. Zájemce, kteří si Starlink předobjednali, pak firma kontaktovala s anketou, kolik by byli ochotní za využívání satelitního internetu platit.

Mezitím se změnil i objednávkový formulář na webu Starlink.com. Po zadání české adresy na něm pořád stojí, že předpokládaná dostupnost je v roce 2022. Předobjednávku už ale nově lze učinit v korunách. Měsíční poplatek (a zároveň záloha) činí 2579 korun. Parabola a modem se prodávají za 12 999 korun, doručení je za 1599 korun.

Více informací zde >>>

Video placeholde
Satelity Starlink vylétají na oběžnou dráhu • Youtube @ViralVideoLab