Na pozici největšího výrobce počítačů na světě útočí Lenovo

Lenovo

Lenovo Zdroj: profimedia.cz

Čínská společnost Lenovo Group ve třetím čtvrtletí vystřídala amerického konkurenta Hewlett-Packard na pozici největšího výrobce počítačů na světě. Vyplývá to podle agentury Reuters z předběžných údajů výzkumné společnosti Gartner. Podle výzkumné firmy IDC ale Hewlett-Packard dál zůstal s nepatrným náskokem na prvním místě.

Celosvětový prodej počítačů podle obou výzkumných firem ve třetím čtvrtletí klesl o více než osm procent. Za propadem poptávky stojí řada faktorů, včetně čekání na nový operační systém Windows 8, jehož prodej koncem tohoto měsíce zahájí softwarový gigant Microsoft.

Společnost Lenovo podle firmy Gartner zvýšila ve třetím čtvrtletí prodej téměř o deset procent na 13,77 milionu počítačů. Její tržní podíl se tak vyšplhal na 15,7 procenta. Podíl rivala Hewlett-Packard naopak klesl na 15,5 procenta z 16,4 procenta před rokem.

Podle společnosti IDC se však Hewlett-Packard udržel na prvním místě s tržním podílem 15,9 procenta. Lenovo bylo těsně druhé s podílem 15,7 procenta.

Zatím jde o pouhé odhady

Zprávy výzkumných společností Gartner a IDC jsou založeny pouze na odhadech. Samotní výrobci počítačů zveřejní údaje o prodeji v příštích několika týdnech v rámci čtvrtletních výsledků hospodaření, upozornila agentura AP.

Výzkumná společnost IHS iSupply tento týden předpověděla, že celosvětový prodej počítačů se v letošním roce sníží o 1,2 procenta na 348,7 milionu. Prodej by tak vykázal první celoroční pokles od roku 2001.

„Počítačový sektor prochází výrazným útlumem,“ uvedl analytik Jay Chou ze společnosti IDC. „Odvětví zažilo obtížné druhé čtvrtletí a třetí čtvrtletí bylo ještě horší,“ dodal. Poptávku po osobních počítačích tlačí dolů například nepříznivé ekonomické podmínky a stoupající konkurence ze strany počítačových tabletů a chytrých telefonů.

Lenovo podle analytiků patří v poslední době k nejúspěšnějším výrobcům počítačů a jeho tržní podíl pravděpodobně bude pokračovat v růstu. „Lenovo se nevyhnutelně stane největším světovým výrobcem osobních počítačů ve všech žebříčcích,“ řekl podle internetového serveru BBC analytik Andrew Milroy ze společnosti Frost & Sullivan.

Lenovo v počítačích předstihla Dell

Firma Lenovo v roce 2005 koupila divizi osobních počítačů americké společnosti IBM za 1,25 miliardy dolarů (zhruba 24 miliard Kč). Letos se dohodla na koupi největšího brazilského výrobce spotřební elektroniky CCE za 300 milionů realů (téměř tři miliardy Kč). Akvizice zdvojnásobí podíl Lenova na brazilském trhu s osobními počítači.