Nanotranzistory s jedním elektronem změní svět elektroniky

Vyrovnané pole grafenových tranzistorů

Vyrovnané pole grafenových tranzistorů

Nové procesory Kaby Lake (U vlevo, Y vpravo) jsou stejně jako Skylake umístněny na jedné destičce s čipsetem. Až s přechodem na 10nm výrobní proces by měl být čipset integrován přímo do čipu
Bezdrátová výbava: HSPA+ a LTE, duální Wi-Fi (2,4 a 5GHz). Nový je i procesor, je to Apple A6, obsahuje i grafický čip. Obojí je oproti předchozímu řešení 2× rychlejší.
procesor Cortex od firmy ARM, ilustrační foto
procesor
5
Fotogalerie

Vědcům se podařilo vytvořit extrémně malý 1,5nm tranzistor, který pracuje pouze s jediným elektronem. To by mohlo umožnit stavbu velmi výkonných počítačů, pamětí, elektroniky i materiálů.

Na exponenciální technologický vývoj jsme si už zvykli a ani nám nepřijde, že počítače s výkonem bývalých velkých sálových počítačů s obrovským elektrickým příkonem vlastně už nosíme běžně v kapse. Na malou baterii vydrží i několik dnů. Mění se nároky a mění se také potřeba výkonu.

I tranzistory mají ale svá omezení. Snaží se jim vyhnout výzkum extrémně malých tranzistorů, které pracují s jedním nebo dvěma elektrony.

SketchSET: pouze jeden elektron

Výzkumníci z Pittsburgské a Wisconsin–Madison univerzity dosáhli před lety spolu s inženýry z HP Labs velmi důležitého milníku. Podařilo se jim navrhnout tranzistor, který je extrémně malý a pracuje pouze s jedním či dvěma elektrony.

I když tranzistor měří pouze 1,5 nm, pracuje na podobném principu jako běžné tranzistory, jejichž základní funkcí je schopnost izolovat nebo propouštět elektrické napětí. Tranzistor musí být schopný fungovat ve dvou různých stavech dle potřeby a tvořit tak logické obvody.

VÍCE ČTĚTE NA SERVERU VTM.CZ