NBC prodala svůj podíl v Euronews. Síly vrhne do jiného projektu. V Euronews posílí egyptský miliardář

Euronews

Euronews Zdroj: profimedia.cz

Euronews
Euronews
Euronews
Euronews
5
Fotogalerie

Americká televize NBC prodává svůj podíl ve zpravodajském kanále Euronews. Důvodem je především to, že chce NBC zahájit vysílání svého vlastního programu s názvem NBC Sky World News. V panevropské televizi tak znovu posílí její největší akcionář, egyptský miliardář Naguib Sawiris. Informoval o tom server Financial Times

Televize NBC koupila menšinový podíl v Euronews před třemi lety za 30 milionů dolarů, tedy asi 760 milionů korun. Po následném spojení mateřské společnosti NBC, Comcast, a propojení na britskou televizi Sky začala preferovat tento projekt. 

Výkonný ředitel společnosti Euronews Michael Peters nyní pro FT uvedl, že NBC prodala svůj 25 procentní podíl společnosti Media Globe Networks, kterou vlastní výše zmíněný Sawiris, před nedávnem zpět.

Egyptskému podnikateli tak nyní patří 88 procent akcií stanice. Zbývajících 12 procent je nadále ve vlastnictví veřejných provozovatelů vysílání, zpravidla evropských veřejnoprávních televizí a místních orgánů. Euronews rovněž dostává finanční prostředky od Evropské komise.

„Odlišuje nás evropská identita i zaměření, nicméně Euronews a nově vznikající NBC Sky World News budou nepochybně působit na stejném mezinárodním trhu zpravodajských kanálů,“ doplnil k celé situaci šéf Euronews Michael Peters. Nový kanál NBC dále označil jako „vysoce konkurenční mezinárodní zpravodajský kanál“. Jeho plánované spuštění se ale kvůli koronavirové pandemii zatím odkládá. 

Euronews, která vysílá v několika jazykových mutacích i v Česku, zahájila provoz v roce 1993. Dnes uvádí, že její dosah je téměř půl miliardy lidí. Stanice je dostupná také například skrze kanál YouTube. Několik posledních let provozuje také sesterskou stanici Africanews.