Nečas: Protipirátskou dohodu ACTA zatím nepodepíšeme

Demonstranti nechtějí, aby smlouvu ratifikoval parlament

Demonstranti nechtějí, aby smlouvu ratifikoval parlament Zdroj: ctk

V Praze dnes proti smlouvě ACTA protestovalo asi 200 lidí
Demonstraci organizovala Česká pirátská strana
Přijít mělo až 7500 lidí, pravděpodobně je odradilo mrazivé počasí
Pirátská strana prosazuje, aby za legalitu nahrávného obsahu odpovídali lidé a poskytovatelé internetového připojení či provozovatelé internetových úložišť.
K dohodě ACTA se připojilo 22 unijních zemí
6
Fotogalerie
Vláda pozastaví ratifikační proces Obchodní dohody proti padělatelství ACTA, řekl dnes premiér Petr Nečas. Otázku chce kabinet ještě analyzovat. Proti mezinárodní dohodě se ve světě i v Česku vzedmula vlna odporu, její součástí jsou i hackerské útoky.

Vláda podle premiéra nechce v žádném případě připustit situaci, kdy by nějakým způsobem byly ohroženy občanské svobody a svobodný přístup k informacím. Vláda proto bude věc analyzovat, vyžádá si také názory externích odborníků. „Opravdu se musíme podívat na to, co by to obnášelo v reálném životě,“ vysvětlil Nečas.

Cílem mezinárodní dohody, ke které se v lednu připojilo 22 unijních zemí včetně ČR, je vytvořit pravidla pro posílení dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu, mimo jiné záznamů hudebních či filmových děl, léků, značkových oděvů, ale například i spotřební elektroniky.

Minulý týden proběhly demonstrace proti dohodě ACTA

Proti dohodě protestují občané v mnoha zemích, vadí jim údajně hrozící omezení svobody internetu. V ČR kvůli podpisu dohody již internetoví aktivisté zablokovali web vlády, Ochranného svazu autorského (OSA), Poslanecké sněmovny a ODS. Dnes vyšlo najevo, že hackeři získali údaje o všech členech Nečasovy ODS.

„Chci zdůraznit, že nikdy ani omylem v ČR nehrozily nějaké kontroly laptopů na hranicích, monitorování uživatelů internetu, nějaké filtrace a podobně. To nehrozilo nikdy ani na okamžik,“ prohlásil dnes Nečas.

Dohoda začne v českém právu platit teprve poté, co ji ratifikuje parlament. Mnozí poslanci už dali najevo, že mají s dokumentem velké problémy. Podle ministerstva průmyslu bude k přijetí smlouvy třeba i souhlas prezidenta. Bouřlivé jednání ve výborech a na plénu ACTA zřejmě čeká i v Evropském parlamentu.