Nejnovější iPhone zatím nenaplnil očekávání. Roste zájem o starší a levnější modely

Představení iPhonu XR

Představení iPhonu XR Zdroj: Reuters

Představení iPhonu XR
Představení iPhonu XR
iPhone XR
Představení iPhonu XR
Představení iPhonu XR
6
Fotogalerie

Americká společnost Apple oznámila smluvním výrobcům svých přístrojů iPhone, firmám Foxconn a Pegatron, aby zastavili plánované zvyšování výroby jejího přístroje iPhone XR, který se začal prodávat v říjnu. Informoval o tom japonský list Nikkei s odvoláním na zdroje z dodavatelských firem.

Foxconn, známý také jako Hon Hai Precision Industry, si připravil na výrobu nového modelu XR 60 montážních linek. Zatím jich však využil pouze 45 a odběratel mu oznámil, že jich nyní nebude víc potřebovat, uvedl list. To znamená nižší výrobu o zhruba 100 tisíc kusů denně. Podobně je na tom i Pegatron.

Apple požádal i menšího dodavatele Wistron, aby byl připraven na případné okamžité objednávky. Zdroj však uvedl, že firma v letošní předvánoční sezoně neobdrží žádnou objednávku na iPhone XR.

Apple představil svůj iPhone XR letos v září, spolu s dalšími dvěma modely XS a XS Max. Přístroj XR je vyrobený z hliníku a je levnější než model XS.

Apple minulý týden varoval, že jeho prodej ve čtvrtém čtvrtletí, které zahrnuje hlavní předvánoční prodejní sezonu, zřejmě zaostane za očekáváním analytiků, napsala agentura Reuters.

Apple měl pro letošní rok velká očekávání právě od modelu iPhone XR. Místo toho však roste zájem o starší modely iPhone 8 a iPhone 8 Plus, které jsou o 20 procent levnější, než je startovací cena u modelu XR. Ta činí 749 dolarů (téměř 17 tisíc korun). Apple původně plánoval ve čtvrtém čtvrtletí objednávky na 20 milionů kusů těchto starších modelů, podle listu však toto číslo zvýšil na 25 milionů. Foxconn je hlavním dodavatelem modelu iPhone 8 Plus a Pegatron menšího modelu iPhone 8.

Apple se ke zprávě listu nevyjádřil. Firmy Foxconn, Pegatron a Wistron odmítly zprávu komentovat.

Zvýšení objednávek na starší modely iPhonů a přerušení dodatečné výroby nejnovějších produktů podle Nikkei ukazují na nedostatek inovací u nových přístrojů a neschopnost nabudit zákazníky takovou cenovou strategií. Apple však také čelí rychle zrajícímu trhu s chytrými telefony. Dodávky chytrých telefonů loni podle výzkumné společnosti IDC celosvětově klesly o 0,1 procenta, což byl vůbec první pokles, a letos se čeká další propad.