Největší IPO v historii: Čínská Ant Group získá přes 34 miliard dolarů

Ant Group je fintechová firma spojující finančnictví a technologie poskytující v Číně elektronické platby, spořicí produkty, půjčky či pojištění. Její mobilní platební aplikace Alipay měla v září 731 milionů aktivních uživatelů.

Ant Group je fintechová firma spojující finančnictví a technologie poskytující v Číně elektronické platby, spořicí produkty, půjčky či pojištění. Její mobilní platební aplikace Alipay měla v září 731 milionů aktivních uživatelů. Zdroj: Ant Group

Zakladatel Alibaby je nejbohatší Číňan Jack Ma. Alibaba v Ant Group stále drží 33 procentní podíl.
Alibaba, která v technologické firmě Ant Group stále drží 33 procentní podíl, vstoupila na burzu v Hongkongu již v roce 2019.
3
Fotogalerie

Technologická společnost Ant Group vstoupí na burzy v Hong Kongu a Šanghaji. Získá přes 34 miliard dolarů a půjde tak o největší úpis akcií v historii na burzovním světovém trhu.

Ant Group vstoupí na Hong Kong Stock Exchange s cenou 80 hongkongských dolarů, tedy asi 10,32 amerického dolaru, za akcii a na šanghajský Star Market – který je obdobou amerického Nasdaqu – s cenou 68 yuanů, což je 10,13 amerického dolaru za akcii. Společnost tím získá 34,1 miliardy dolarů.

Bude upsáno 11 procent akcií Ant Group, což ohodnotí celkovou cenu firmy na 310 miliard dolarů.

Donedávna prvenství držel ropný gigant Saudi Aramco, který získal 29,4 miliardy dolarů loni v prosinci. Ant Group upíše své akcie rovnoměrně v Hong Kongu i v Šanghaji, shodně po 1,67 miliardách akcií na každé z burz.

Ant Group je fintechová společnost spojující finančnictví a technologie, která v Číně poskytuje elektronické platby, spořicí produkty, půjčky či pojištění. Její mobilní platební aplikace Alipay měla v září 731 milionů aktivních uživatelů. Tržby Ant Group za prvních devět měsíců tohoto roku meziročně vzrostly o 43 procent na 118,2 miliardy yuanů, tedy 17,7 miliardy dolarů.

Ant Group se roku 2011 oddělila od e-commerce skupiny Alibaba, kterou ovládá nejbohatší Číňan Jack Ma. Alibaba v Ant Group stále drží 33 procentní podíl. Její konkurencí je holding Tencent se svou aplikací WePay, dle analytiků má však Ant Group lepší pozici.

Přehled deseti největších primárních nabídek akcií v historii:

PořadíNázevZeměHodnota
(v mld. USD)
1Ant GroupČína35
2Saudi AramcoSaúdská Arábie29,4
3AlibabaČína25
4SoftBank GroupJaponsko23,5
5Agriculture Bank of ChinaČína22,1
6Industrial and Commercial Bank of ChinaČína21,9
7American International AssuranceHong Kong (Čína)20,5
8VisaUSA19,7
9General MotorsUSA18,2
10NTT (Docomo)Japonsko18,1