Největší světovou centrálou spamu je Indie

spam

spam

Počítače v Indii rozesílají největší objem spamu – tedy nevyžádané, obtěžující pošty – na světě. Vyplývá to z dat bezpečnostní firmy Sophos, která zveřejnil server BBC.

Indie v objemu spamu, který projde počítači v jednotlivých zemích, překonala Spojené státy. Celkem 9,3 procenta masově rozesílané nevyžádané pošty vysílají indické počítače. USA jsou v této statistice na druhém místě (8,3 procenta), na třetí příčce je Jižní Korea – spam posílá 5,7 procenta počítačů v zemi.

Za rostoucím podílem spamu z Indie je mimo jiné rychlý růst internetových uživatelů v zemi. Ti totiž často ještě dobře neznají nástrahy webu a stávají se tak snadnými oběťmi kyberzločinců.

„Nejnovější statistiky ukazují, že internetoví uživatelé-začátečníci v rozvojových ekonomikách často dostatečně nechrání své počítače před malwarem, a z jejich stojů se tak stávají zombie rozesílající nevyžádanou poštu do celého světa,“ uvedl pro BBC IT expert Graham Cluley ze společnosti Sophos.

Přes virem napadené, zneužité cizí počítače se podle odhadů posílá zhruba 80 procent světového spamu. Posledním trendem je částečný přesun nevyžádané pošty z tradičních e-mailů na interní komunikaci uvnitř sociálních sítí jako je Facebook, Twitter nebo Pinterest.