Neklidný rok Thomson Reuters končí, šéf agentury odchází

Budova Reuters v New Yorku

Budova Reuters v New Yorku Zdroj: wikimedia.org

Šéf tiskové agentury Thomson Reuters Tom Glocer odstoupil. Uzavírá se tak rok, ve kterém agentura sloučila dvě své divize, přišla o několik manažerů a zklamala svými hospodářskými výsledky. Na Glocerovo místo nastoupí dosavadní provozní ředitel James C. Smith.

Glocer ve společnosti ještě zůstane do jara 2012, aby dokončil některé své aktivity. Společnost sama přiznává, že jeho rezignace souvisí i s propadem akcií Thomson Reuters v posledních měsících. Ty od července ztratily 32 procent své hodnoty.

Podle serveru paidcontent.org se Glocer pravděpodobně znelíbil rodině Thomsonů, které drží 55 procent akcií společnosti. Dosavadní šéf totiž v rámci svého plánu restrukturalizace agentury sliboval, že situace se zlepší až v roce 2013. Deník Financial Times uvedl, že nespokojený nebyl jen většinový akcionář, ale i sám Glocer.

Agentura v tomto roce prošla řadou proměn, které vedly ke sloučení divizí Markets a Professionals. Následoval vyhazov pro šéfa divize Markets Devina Weniga a šéfa sekce Reuters Media Chrise Ahearna. S nimi odešlo několik dalších členů vedení.

Glocer působil v Reuters od roku 1993 a od roku 2001 agentuře šéfoval. V roce 2008 pak nastoupil i do čela sloučené Thomson Reuters. Smith naopak svou kariéru začal ve společnosti Thomson. Předtím pracoval jako novinář.

Kanadský poskytovatel finančních dat Thomson převzal agenturu Reuters v roce 2007 za 17,6 miliardy dolarů. Někteří analytici tehdy psali, že cena je příliš vysoká a že Reuters se může kvůli finanční krizi záhy dostat do problémů.