Němečtí poslanci mají novou mobilní aplikaci. Od českých vývojářů

Bundestag

Bundestag Zdroj: profimedia

Josef Gattermayer, spoluzakladatel společnosti Ackee
Josef Gattermayer, spoluzakladatel společnosti Ackee
3
Fotogalerie

Pražské vývojářské studio Ackee dnes spustilo svou mobilní aplikaci pro Německý spolkový sněm (Bundestag). Cenu zakázky firma nezveřejnila.

Bundestag dosud využívá aplikaci z roku 2010, kterou si stáhlo na 850 tisíc uživatelů. Podle zadavatele už ale neodpovídá současným technologickým požadavkům a vypsal proto minulý rok tendr na novou. V celoevropském výběrovém řízení vyhrálo právě pražské studio.

Nová aplikace podle vývojářů nabídne informace o jednotlivých poslancích či výborech i živé přenosy ze zasedání nebo stahování dokumentů. „Oproti předchozí verzi aplikace poskytuje mnohem lepší přehled o veškerém dění v Německém spolkovém sněmu, čímž napomáhá bojovat i proti fake news,“ sdělil pro E15 Josef Gattermayer, spoluzakladatel společnosti.

Zájemci o novinky z Bundestagu měli mít aplikaci původně už ve druhé polovině minulého roku, podle Ackee však aplikaci nešlo spustit dříve kvůli tomu, že Bundestag chtěl, aby byla perfektní hned v první verzi.

Náš původní odhad termínu spuštění vycházel z naší metodiky práce. V Ackee jsme velkými příznivci agilního vývoje, takže upřednostňujeme postup vpřed po malých krůčkách a neustálé zlepšování produktu,“ vysvětluje zpoždění Gattermayer.

Firma Ackee založená v roce 2012 studenty ČVUT loni vykázala tržby ve výši přibližně 55 milionů korun. Mezi její klienty patří například Audi, Škoda Auto nebo Zonky. Nová aplikace by jí měla pomoci v další expanzi na zahraniční trhy a především do Německa.