Netflix bude „trestat“ za sdílení. Poplatky zavádí v dalších zemích

Streamovací služba Netflix

Streamovací služba Netflix Zdroj: Netflix

Netflix už na jaře vyhrožoval, že zpoplatní sdílení účtů mezi uživateli, kteří nesdílí společnou domácnost. Tehdy začal testovat příplatky za další uživatele v Peru, Kostarice a Chile, které odpovídaly v přepočtu zhruba 60 Kč. Včera firma oznámila, že sdílení brzy zpoplatní také v dalších zemích.

Zatím se to netýká klíčových trhů, tedy Evropy ani USA, ale opět Latinské Ameriky. Na příplatky si budou muset zvykat v Argentině, Dominikánské republice, Guatemale, Hondurasu a Salvadoru. Cena je stejná jako dřív, tedy oněch přibližně 60 Kč za další domácnost. Nezpoplatňují se tedy jednotliví uživatelé, ale adresy, na nichž se Netflix sleduje.

K tarifu Basic je možné přidat jednu domácnost, k Premium dvě a ke Standardu pak tři, za každou se platí zvlášť. V budoucnu bude možné domácnosti z hlavního účtu spravovat a sledovat, která zařízení se z nich přihlašují. Na dálku je také půjde odhlásit.

Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime a další: Srovnání 2022 >>>

Cestování vs. sdílení

Netflix také přiblížil, jak zpoplatnění reálně probíhá. Firma na základě IP adres, ID zařízení a aktivity umí detekovat, kdo s účtem pouze cestuje a kdo jej sdílí s ostatními. Není to žádná magie. Pokud se v účtu některý z uživatelských profilů celý rok nachází na jiné místě než ostatní (domácí) profily, evidentně dochází ke sdílení v rozporu s podmínkami.

celý článek najdete na webu avmania.zive.cz

Video placeholde
The Gray Man: Záhadný agent CIA odhalí tajemství, která by mohla agenturu úplně zničit. Bývalý kolega, co nejspíš zešílel, pak vypíše odměnu na jeho hlavu a nahání ho po celém světě. • Netflix