Netflix uvádí seriál ze hry League of Legends. Arcane ukazuje, co dělají šampioni, když nebojují

Video placeholde
Rozzářená nejvyšší budova světa, hudební koncert nebo komunitní sledování s influencery. Netflix v neděli v noci velkolepě uvedl nový seriál Arcane, který popisuje zrod světa a příběhy šampionů z videohry League of Legends. Uvedením první epizody to ale nekončí, vydavatel hry společnost Riot Games na seriál navazuje festivalem RiotX Arcane.
Rozzářená nejvyšší budova světa, hudební koncert nebo komunitní sledování s influencery. Netflix v neděli v noci velkolepě uvedl nový seriál Arcane, který popisuje zrod světa a příběhy šampionů z videohry League of Legends. Uvedením první epizody to ale nekončí, vydavatel hry společnost Riot Games na seriál navazuje festivalem RiotX Arcane.
Rozzářená nejvyšší budova světa, hudební koncert nebo komunitní sledování s influencery. Netflix v neděli v noci velkolepě uvedl nový seriál Arcane, který popisuje zrod světa a příběhy šampionů z videohry League of Legends. Uvedením první epizody to ale nekončí, vydavatel hry společnost Riot Games na seriál navazuje festivalem RiotX Arcane.
4
Fotogalerie

Rozzářená nejvyšší budova světa, hudební koncert nebo komunitní sledování s influencery. Netflix v neděli v noci velkolepě uvedl nový seriál Arcane, který popisuje zrod světa a příběhy šampionů z videohry League of Legends. Uvedením první epizody to ale nekončí, vydavatel hry, společnost Riot Games, na seriál navazuje festivalem RiotX Arcane.

League of Legends patří celosvětově mezi nejoblíbenější herní tituly, tuto strategickou MOBA hru si alespoň jednou měsíčně pustí přes 100 milionů uživatelů. Převést tuto sílu do seriálové tvorby se vývojář hry ve spolupráci s Netflixem rozhodl před dvěma lety. „Každá legenda má svůj začátek,“ uvedla společnost Riot Games u prvního traileru vydaného k příležitosti desátého výročí populární hry. 

Seriál Arcane zavede diváky ve třech dějstvích do světa zvaného Runeterra, ve kterém se nachází bohaté město Piltover a chudé podhůří Zaun. Napětí mezi regiony graduje, až se promění v otevřenou válku. 

V průběhu devíti dílů se diváci seznámí celkem s jedenácti šampiony. Poznají tak i příběhy dvou hrdinek Jinx a Caitlyn, kterým svůj hlas propůjčily britské herečky Ella Purnell a Katie Leung. První jmenovanou můžete znát z filmů Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti nebo Armáda mrtvých. Leung se dosud nejvíce proslavila postavou Cho Chang ve filmech o Harrym Potterovi, do které se zamiluje právě mladý čaroděj. 

Jinx je známá jako modrovlasá kriminálnice ze Zaunu. Disponuje obrovským arzenálem zbraní, má ráda výbuchy a destrukci. Její úplně nejoblíbenější zbraní je pak smrtící raketa. Zároveň Jinx nemá ráda nudu, což potvrzuje i její dabérka Ella Purnell.

„Je šílená a zlá. Ale byla obrovská zábava ji hrát. Mám pro ni extrémní pochopení, protože má vážně krutý osud. Stačilo, aby se jedna věc v jejím životě odehrála jinak, a ona by nebyla tou Jinx,“ vysvětluje Ella Purnell exkluzivně pro deník E15 jednu z hrdinek seriálu.   

Naproti šílené kriminálnici stojí v seriálu proslulá strážkyně pořádku Caitlyn. „Popsala bych ji jako černou ovci, je upjatá a velmi vzdělaná,“ popisuje pro E15 svou postavu Katie Leung. Šerifka z Piltoveru sice dokáže přechytračit zločince, když na ně líčí různé pasti, ale ani ona není úplně dokonalá.

„Je to střelec a super drsňačka, ale i ona dělá špatná rozhodnutí, tak jako my všichni,“ říká Leung a vrací se k jejich prvnímu setkání, kdy britskou herečku nejvíce zaujala podoba této hrdinky: „Měla na sobě uniformu a svou pušku, ten kostým byl neuvěřitelný.“

Právě vizuální stránku seriálu si obě herečky pochvalují. Na animacích pracovala francouzská společnost Fortiche Production, která spolupracuje s Riotem už od roku 2013. Tehdy vzniklo jejich první hudební video ze hry League of Legends s názvem Get Jinxed. Později Fortiche vyrobila videoklip k oficiální písni RISE pro světový šampionát Worlds 2018.

Kromě Riot Games se produkční firma v minulosti spojila i s dalšími herními studii, jako je Ubisoft nebo Carbine Studios. 

Může se zdát, že seriál je tu především pro miliony hráčů League of Legends. Podle hereček Purnell a Leung ale bude seriál bavit i diváky, kteří hru nikdy nezapnuli. Ani ony dvě dosud v League of Legends neodehrály jedinou minutu. 

„Často se nás ptají a stydím se víc a víc, když musím říkat, že ne,” směje se Purnell, ale vzápětí dodává, že to považuje za výhodu. „Pokud bych hru znala, musela bych být vystrašená hrát roli Jinx,“ vrací se k nepříjemnému charakteru své postavy. 

I tvůrci Arcane upozorňují, že příběh bude srozumitelný všem. „Šampiony znáte jako bojovníky v League of Legends, ale víte, co dělají, když si nedávají do čumáku ve hře?“ říká výkonný producent Christian Linke. 

„Vždy jsme chtěli, aby seriál byl přístupný divákům bez ohledu na vztah s hrou,“ doplňuje další autor seriálu Alex Yee.

Yee i Linke znají svět League of Legends velmi dobře, přes 11 let pracovali ve studiu Riot Games. Jeden jako designér a druhý v pozici kreativního ředitele stáli u zrodu jednotlivých šampionů. „Dlouho jsme se snažili najít jiný způsob, jak lidem vyprávět příběh,” říká Yee. „Hra má ale odlišné potřeby, pokud jde o to, co můžete s postavami dělat. V Arcane můžeme jít více do hloubky,“ doplňuje Linke.

Další důvod, proč vznikl seriál Arcane, nabídl šéf e-sportové divize v Riot Games John Needham deníku Washington Post. Americká firma totiž nechce držet značku League of Legends jen v oblasti počítačových her, ale touží se stát zábavnou společností jednadvacátého století, která je hluboce zakořeněná ve hrách.

S premiérou seriálu Arcane se tak pojí řada dalších aktivit, které propojují seriál i svět videoher. V sobotu odpoledne vrcholí finále světového šampionátu Worlds v League of Legends, a než si to o titul rozdají týmy Damwon a Edward Gaming, zahrají před nimi kapely Imagine Dragons či PVRIS, dále zpěvačka Bea Miller nebo rappeři JID a Denzel Curry, kteří se podíleli na seriálovém soundtracku. 

Netflix se také poprvé exkluzivně spojil s Twitch.tv a čínským Tencent Video a umožní vysílání úvodní epizody seriálu na těchto platformách. Diváci si tak mohou Arcane bezplatně pustit u svých oblíbených streamerů a sledovat první díl společně. 

Už v průběhu tohoto týdne se tříminutová upoutávka na seriál objevila i na nejvyšší budově světa Burdž Chalífa v Dubaji. 

Následně budou digitální oslavy pokračovat v rámci festivalu RiotX Arcane ve hrách League of Legends, Legends of Runeterra, Teamfight Tactics nebo Valorant, kde proběhnou různé párty a hráči obdrží speciální herní předměty. Riot díky tomu přivede své postavy i do jiných her, například postava Jinx se objeví ve střílečce Fortnite od společnosti Epic Games. 

Další tři epizody seriálu Arcane vycházejí za týden v neděli 14. listopadu, o týden později Netflix uvede závěrečné tři díly. Společně s tím bude zveřejňovat i písně, které v seriálu zaznějí, na soundtracku se kromě již uvedených kapel podílel i anglický zpěvák Sting.