Česká stopa ve světovém e-sportu. O čtyřicet milionů korun se popere i klub Entropiq

Tým Entropiq se jako jediný z Česka probojoval na turnaj Major ve Stockholmu.

Tým Entropiq se jako jediný z Česka probojoval na turnaj Major ve Stockholmu. Zdroj: PGL

Tým Entropiq se jako jediný z Česka probojoval na turnaj Major ve Stockholmu.
Švédové už koncem září zrušili pandemické restrikce týkajcí se společenských akcií, takže Major ve stockholmské Avicii Areně o kapacitě čtrnácti tisíc diváků mohl nerušeně začít.
3
Fotogalerie

Fanoušci e-sportu ještě před pár lety mohli jen snít o účasti tuzemského mužstva na největším turnaji ve hře Counter-Strike: Global Offensive. Nanejvýš měli příležitost fandit jednotlivcům z Česka nebo Slovenska, ale celému klubu nikoli. Až do letoška, kdy se na Major do Švédska kvalifikoval tým Entropiq, ve kterém drží podíl i miliardář Karel Janeček.

Entropiq je první a zároveň jedinou českou organizací, která se může pochlubit účastí na prestižním Counter-Strike turnaji. „Dostat se na takový turnaj není jen o hráčských schopnostech, ale i o štěstí. Je to výsledek společné dobré práce, jdeme po cestě, kterou jsme si vytyčili, a s trochou štěstí se splnilo, po čem jsme toužili,“ říká šéf týmu Entropiq Daniel Kloud. 

Série Counter-Strike patří k nejznámějším FPS videohrám (first-person shooter neboli střílečka z prvního pohledu – pozn. red.) a původně vznikla jako modifikace akční počítačové hry Half-Life v roce 1999. Obrovský boom nastal o čtyři roky později, kdy společnost Valve vydala verzi Counter-Strike 1.6, na níž vyrůstala řada současných hvězd této hry.

Jak pandemie změnila e-commerce ve světě

Video placeholde
• Videohub

Při sledování Counter-Striku diváci rychle pochopí, o co jde. Úkolem pětičlenného mužstva je eliminovat to druhé a hráč si volí, zda bude hrát za teroristy či policisty. Teroristé mají za úkol aktivovat bombu na speciálním místě, ke kterému vede několik cest. Když se jim to podaří, musí ji bránit, dokud nevybuchne. Pokud se policistům nepodaří zabránit teroristům v položení bomby, musejí zařízení zneškodnit.

Dalším zásadním faktorem Counter-Striku je ekonomika. Před začátkem každého kola si hráči nakoupí vybavení, ať už zbraně, granáty, helmu s neprůstřelnou vestou, nebo zneškodňovací sadu k bombě. Peníze ve hře získávají za vítězná kola, za aktivované či zneškodněné bomby a také za zlikvidované soupeře. 

Už kolem Counter-Striku 1.6 a poté zmodernizované verze Source vznikla komunita hráčů, kteří spolu soutěžili. Nejeden teenager svedl líté boje se spolužáky na počítačích ve školních učebnách. Turnaje se ale postupem času začaly profesionalizovat, opustily školní učebny či tělocvičny a zamířily na veletrhy a v posledních letech i do velkých sportovních arén. 

Přesun na stadiony se ale už týkal nejnovější verze slavné herní série. Společnost Valve před osmi lety vydala novou verzi Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), se kterou nastal další rozmach e-sportu a vznikl největší světový turnaj v této hře Major. Valve tím plynule navázala na největší turnaje v předchozí verzi CS 1.6, které však tehdy nepodporovala a nejvyšší prize pool dosáhl zhruba sta tisíc dolarů. 

To se změnilo v roce 2013, kdy se na prvním oficiálním Majoru od Valve hrálo o 250 tisíc dolarů. O tři roky později vzrostly odměny na jeden milion dolarů a letos to už budou dva miliony dolarů. Vítěz si z této částky odnese rovnou polovinu.

Cesta na největší CS:GO událost světa se táhne celým rokem. Postoupit může jen 24 mužstev s nejvyšším počtem bodů z regionálních turnajů v Americe, Asii, Evropě a v Oceánii.

Sestavu českého klubu tvoří čtyři hráči z Ruska, jeden z Kazachstánu a ruský kouč. Proto si Entropiq svou účast museli vybojovat v regionu CIS neboli Společenství nezávislých států, kam patří devět republik bývalého Sovětského svazu.  

„Chceme se etablovat v nejužší světové špičce. Teď jsme na její hraně. Cílem je postoupit mezi šestnáct nejlepších,“ popisuje Daniel Kloud očekávání před začátkem Majoru. Entropiq do turnaje vstoupí úterním zápasem s německým týmem BIG, světovou třináctkou. Na soupeře se chystali více než týden na přípravném kempu v Moskvě. 

„Připravovali jsme se devět až deset hodin každý den, což zahrnovalo přípravu herního systému, individuální trénink a týmový trénink. Naše očekávání a ambice jsou postoupit mezi šestnáct nejlepších týmů a ukázat, že umíme zahrát kvalitní Counter-Strike,“ říká trenér Entropiqu Dmitrij „hooch“ Bogdanov.

Major se dělí do tří fází. V první se s turnajem rozloučí osm nejslabších týmů. Ve druhé části se potkává šestnáct mužstev, která bojují o postup do play-off pro osmičku nejlepších. „Jasně, chtěli bychom vyhrát celý turnaj, ale cílem je postoupit do druhé části a cokoli dalšího bude bonus,“ popisuje Kloud.

S tím se pojí finanční odměna, týmy na devátém až šestnáctém místě si odvezou téměř 400 tisíc korun. Pokud by se hráči Entropiqu probojovali do play-off, brali by nejméně milion a půl, celkový vítěz si pak z Majoru odnese 22 milionů korun. 

Část ze získaných peněz by nezůstala hráčům, putovala by do kasy českého klubu. Jak velká část financí by to byla, nechce Kloud prozradit. Proto jen uvádí příklad, jak to zpravidla funguje v celém e-sportu.

„Je to výsledek vyjednávání a záleží také na fixní části mzdy. Typicky mají obě strany desítky procent z celkové výhry,“ popisuje a přiznává, že podíl na prize money může fungovat jako motivační složka v rámci mzdy.

Celkové roční náklady na rusko-kazašskou CS:GO sestavu představují podle Klouda osmimístnou částku. Konkrétnější být nechce. „Přímé náklady jsou mzdy, pak máme příjmy z podílů na prize money a potom jsou nepřímé náklady jako přípravné kempy, ale ty nejsou každý měsíc,“ prozrazuje šéf Entropiqu. 

Rozpočet se však často mění, a když se objeví příležitost, která dává vedení smysl, není problém uvolnit další prostředky. To byl i případ rusko-kazašské CS:GO sestavy. Klub s hráči podepsal kontrakt v květnu s vidinou, že postoupí na Major. To se podařilo, a Entropiq se tak stali historicky prvním českým klubem na největším turnaji v Counter-Striku.

Radostná událost ale přinesla i negativní reakce od části e-sportových fanoušků. O účast na slavném turnaji se totiž snažil i konkurenční tým Sinners složený výhradně z tuzemských hráčů, který postup ztratil v závěru jednoho z kvalifikačních turnajů. Rázem se na Entropiq snesl hněv, že si s ruským týmem koupil úspěch.

„Podepsali jsme volné hráče, kteří dostali rozumné ohodnocení a nejlepší podmínky k úspěchu. Není to tak, že bychom si něco koupili, protože máme neomezený rozpočet. Je mnoho fanoušků, kteří naše kroky chápou. Nejde soudit podle malého vzorku, jenž píše komentáře na internet,“ vysvětluje Kloud a doplňuje, že postup je výsledkem práce každého člena klubu. „Zázemí a podhoubí jsou tady v Praze, tady se maká na tom, aby se všechno povedlo. Bezesporu je to úspěch české organizace,“ vysvětluje.

Entropiq podle Klouda považuje účast na Majoru za příležitost stát se významným hráčem v evropském měřítku a zařadit se mezi nejlepší kluby: „Jako si u nás s fotbalem spojíte Spartu nebo Slavii, chceme, aby si každý vybavil Entropiq, když se řekne český e-sport.“

Svátek světového e-sportu začal v úterý 26. října ve Stockholmu, vítěz vzejde z finálového utkání 7. listopadu. Kromě Entropiqu je pro české fanoušky zajímavá také účast slovenského devatenáctiletého střelce Davida „frozen“ Čerňanského v sestavě německého týmu Mouz.