Nokia pokračuje v zeštíhlovací kůře. Propustí 3500 zaměstnanců

Microsoft prý koupí Nokii za 19 miliard dolarů, ta to ale vyvrací

Microsoft prý koupí Nokii za 19 miliard dolarů, ta to ale vyvrací

Nokia, největší výrobce mobilních telefonů na světě, zruší 3500 pracovních míst. Firma oznámila, že uzavře svou továrnu v Rumunsku, což povede k zániku 2200 míst. Dalších 1300 míst chce společnost zrušit v divizi Location & Commerce, která se zabývá například mapami pro mobilní telefony. Finská firma se potýká s klesajícími prodeji i zisky a proto se snaží svou výrobu restrukturalizovat.

Nokia v rumunské Kluži otevírala továrnu teprve před čtyřmi roky. Teď ji ale čeká kvůli úsporám brzký konec. Obrat závodu přitom odpovídal zhruba 1,3 procentům rumunského HDP. Poslední nepříznivé výsledky firmy ji nutí k úvahám o zeštíhlení pracovní síly i ve Finsku, Mexiku a Maďarsku.

Celkově chce Nokia podle červencové zprávy ušetřit více než miliardu eur. Současných 3500 rušených míst přibylo navíc k už v březnu ohlášenému plánu na snížení nákladů zahrnující propuštění 4 tisíc zaměstnanců.

„Naši strategii se daří úspěšně naplňovat. Po těchto změnách se staneme dynamičtějším, flexibilnějším a efektivnějším konkurentem,“ řekl Reuters šéf Nokie Stephen Elop, který vedení firmy převzal zhruba před rokem.

„Společnost beze sporu prochází masivní reformou. Zdá se ale, že její směr není zcela pod kontrolou,“ namítl Pertti Porokari z finských odborů s tím, že Nokia ruší pozice bez hlubší analýzy.

Nokia spoléhá na spolupráci s Microsoftem

Nokia teď vkládá velké naděje do spolupráce s Microsoftem. Už v únoru oznámila, že u svých chytrých telefonů přejde na software právě od této společnosti. První přístroj s výbavou od Microsoftu ale teprve čeká na uvedení na trh.

Cena akcií společnosti mezitím stihla klesnout zhruba o polovinu kvůli obavám, že firma před zahájením prodeje nových telefonů přijde o tak velkou část tržního podílu, že ji nebude moci nikdy získat zpět.

Tržby Nokie ve druhém čtvrtletí klesly o 20 procent, zatímco trh mobilních telefonů celkově rostl o deset procent. Firma se propadla do ztráty 368 milionů eur (zhruba devět miliard korun) ve srovnání se ziskem 227 milionů eur před rokem. Navíc po patnácti letech přišla o vedoucí pozici v oblasti chytrých telefonů. Připravila ji o ni americká společnost Apple, která vyrábí populární telefony iPhone.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.