Nokia se sbírá z popela, bude vyrábět tablety s Windows 8

Nokia

Nokia Zdroj: profimedia.cz

Nokia se urputně snaží obnovit svou zašlou slávu z devadesátých let a neztratit kontakt se stále rychleji utíkající konkurencí. V oblasti smartphonů by se jí to mohlo podařit s růžovým modelem Lumia 800, i tak ale musí finská společnost riskovat a vrhnout se do výroby tabletů. Díky partnerství s Microsoftem, které trvá již od února tohoto roku je jasné, že tablety budou chtít konkurovat jak Samsungu a Androidu, tak i Applu.

Tablety budou vybaveny systémem Windows 8, který je ale zatím sám v plenkách. Do prodeje by se tak měly dostat nejdříve v polovině příštího roku. Více informací však Finové zatím na veřejnost nevypustili.

Díky spolupráci s Microsoftem chce Nokia posílit vývoj technologií, který byl v současnosti spíše v útlumu. O vývoj samotného systému se z větší části postará Microsoft, o nezbytné rozšiřující aplikace zase obrovská komunita vývojářů. Nokia se tedy naplno může soustředit na to, co jí šlo vždy nejlépe, na vývoj a výrobu hardwaru.

Vzhledem k integraci svých služeb do platformy americké společnosti, bude ale patrně muset už definitivně pohřbít svou vlastní značku OVI.