Nova a Radiokomunikace rozjíždějí boj o kmitočty

vysílač

vysílač Zdroj: radiokomunikace.cz

V těchto týdnech vypukl zatím tajný souboj o sadu kmitočtů pro nový digitální televizní multiplex, jejichž dražbu by Český telekomunikační úřad (ČTÚ) mohl vyhlásit na podzim letošního roku. O přesném datu rozhodne rychlost dražby jiných kmitočtů z digitální dividendy, kterou ČTÚ oficiálně startuje tento týden.

Zatím nejvýraznějšími zájemci o připravovaný multiplex ve standardu DVB-T2 jsou podle informací deníku E15 České Radiokomunikace (ČRa) a televize Nova, které již nyní rozjely kolo neformálních schůzek s vlivnými úředníky, lobbingu a strategických plánů.

„České Radiokomunikace mají o tuto sadu kmitočtů zájem. Jsou připraveny investovat do nových sítí a technologií a umožnit tak rozvoj nových služeb prostřednictvím DVB-T2 sítí. Nezbytným předpokladem pro další rozvoj vysílání v HD rozlišení je standardizace DVB-T2 v Česku, přidělení kmitočtových sad ze strany ČTÚ, dostupnost atraktivního HD televizního materiálu a dostupnost přijímačů a set-top boxů,“ řekl mluvčí ČRa Kamil Chalupa.

Rovněž CET 21 potvrdila zájem o kmitočty, ze kterých by mohla sestavit vlastní digitální síť. „CET 21 zvažuje všechny potenciální distribuční varianty. Nevylučujeme, že se o digitální dividendu budeme ucházet v přímém řízení, ale v tuto chvíli je předčasné to blíže komentovat,“ uvedl ředitel Novy Jan Andruško. Ten se již nechtěl vyjádřit k informaci deníku E15 o jeho schůzce s předsedou rady ČTÚ Pavlem Dvořákem na dané téma. Sama CET 21 vysílá „hlavní“ Novu a Novu Cinema v síti 2 Českých Radiokomunikací, smlouva by podle nepotvrzených informací měla vypršet v příštím roce.

Pro Novu, která byla přede dvěma lety krůček od koupě 3. digitální sítě, by získání sady kmitočtů a stavba vlastního multiplexu ve standardu DVB-T2 představovala terno. Mohla by zde spustit další placené kanály, o kterých uvažuje ve svých strategických plánech. Nezanedbatelné není ani zvýšení hodnoty mateřské společnosti CME těsně před tím, než se zábavní kolos Time Warner bude v roce 2013 rozhodovat o využití opce na nákup dalších akcií CME.

Radiokomunikace, které vlastní druhou a třetí síť a provozují první (všechny ve standardu DVB-T), s DVB-T2 experimentují již nyní. Tato nová technologie umožňuje zvýšit kvalitu obrazu nebo nabídnout placené televizní služby či trojrozměrné vysílání.