Nova dokoupila podíly ve svých dcerách

Nova

Nova

Restrukturalizace skupiny firem televize Nova pokračuje. Před několika týdny iniciovala dokoupení podílů ve firmách, ve kterých jednorázově koprodukovala filmy. Jde o společnosti Taková normální rodinka a Změna, které formálně patří pod produkci Novy Media Pro Pictures (MPP).

Televize v nich teď společně se svým zaměstnancem Mihaiem Predescem vlastní sto procent. „Jde nám hlavně o to, abychom kontrolovali filmová práva k těmto dílům. Firmy chceme plně konsolidovat pod Media Pro Pictures,“ sdělil ředitel MPP Petr Erben.

Obě firmy vznikly v roce 2007, MPP v nich původně náleželo 51 procent. Zbylých 49 procent vlastnili rovným dílem čeští filmoví producenti Rudolf Biermann (společnost In Film) a Tomáš Hoffman (Infinity Prague). Jejich podíly nyní odkoupil za nezveřejněnou částku hlavní producent MPP Mihai Predescu. Hoffman nechtěl obchod komentovat s odkazem na uzavřenou smlouvu. Dá se předpokládat, že dalším krokem bude převod Predescuova podílu na MPP.

Jedinou koprodukční filmovou firmou, kterou Nova zatím plně nevlastní, je Čertova nevěsta (produkovala stejnojmenný film Zdeňka Trošky). V ní MPP drží obvyklých 51 procent, zbytek náleží produkci Golem Film. Není jisté, zda i v tomto případě bude televize chtít celý podíl.

Plné ovládnutí produkčních dcer představuje další krok ke zpřehlednění skupiny Nova. Ještě letos by měla proběhnout fúze CET 21 s dceřinými společnostmi Mediafax, BLOG Internet a Jyxo. Spolu s nimi Nova převezme i jednotlivé složky vlastního kapitálu zanikajících firem.V případě Mediafaxu to znamená těžké prodělky – 205 milionů korun neuhrazených ztrát z minulých let plus loňská ztráta skoro 63 milionů. Naopak MPP by si měla uchovat formální samostatnost.

Český a polský film Novy

Film Taková normální rodinka se objevil v kinech v roce 2008. Podle Unie filmových distributorů vydělal přes dvacet milionů korun a vidělo jej více než 200 tisíc diváků. Firma Změna stála za produkcí polského filmu Zamiana režiséra Konrada Aksinowicze. U severních sousedů se na plátnech kin objevil v roce 2009.