Nový hráč na poli robotů. Za startupem Figure stojí veteráni z Tesly, Googlu a Boston Dynamics

Robot Figure 01

Robot Figure 01 Zdroj: Figure AI

Do bitvy o vytvoření prvního humanoidního robota vybaveného umělou inteligencí, který za lidi bude vykonávat jejich rutinní činnosti, vstoupil nový subjekt. Jmenuje se Figure, stojí za ním veteráni z Tesly, Googlu a Boston Dynamics a první nákresy už ukázali veřejnosti.

Figure je naprosto neznámý startup, který v tichosti vznikl teprve v loňském roce. Nikdo by ani nevěděl, že existuje, nebýt zářijového textu na serveru TechCrunch, kde o jeho existenci mluvily anonymní zdroje. Popisovaly, že společnost se pokusí vytvoří humanoidního robota, nikdo z Figure to ale tehdy oficiálně nepotvrdil.

Mlčení se startup rozhodl prolomit až nyní, a to s velkou pompou. Ukázalo se, že za ním stojí špičky celého technologického oboru a skutečně pokročilého humanoidního robota vyvíjí.

Nová řešení kvůli tlaku na cenu

Figure podle tiskové zprávy, kterou společnost zveřejnila, založilo 40 bývalých zaměstnanců Tesly, Boston Dynamics, Googlu, Applu, Cruise a výzkumného ústavu IHMC. Všichni přicházejí z pozic, kde se již robotice, umělé inteligenci a autonomním systémům věnovali a startup tvrdí, že dohromady mají v oboru přes 100 let zkušeností.

Humanoidního robota ve Figure nejen že již začali vyvíjet, ale už mají i první prototyp, se kterým přišli za pouhých šest měsíců. Jmenuje se Figure 01 a dal by se připodobnit k Optimu od Tesly – také chodí po dvou nohách a také má být určen pro vykonání jednoduché fyzické práce, kterou v současnosti obstarávají nepříliš kvalifikovaní pracovníci (a kteří na českém trhu práce chybí).

VIDEO: Boston Dynamics a robot Atlas

Video placeholde
• Boston Dynamics

Figure je přesvědčen, že jeho robot překoná ty konkurenční díky odlišnému využití umělé inteligence. Robot se díky ní má být schopný sám učit. Začne u jednoduchých pohybů, jako je ohýbání se a zvedání předmětů a podle situací, ve kterých se ocitne – očekává se hlavně jeho nasazení ve skladech – má být schopný pohyby sám rozvíjet.

Podle zakladatele společnosti Bretta Adcocka firma tento přístup zvolila ne proto, že je umělá inteligence aktuálně v módě, ale proto, že je to levnější, než stavět složité technické systémy, uvedl pro server Fast Company.

Zdůraznil také, že hlavním cílem Figure je postavit humanoidního robota, který bude skutečně nápomocný, protože ti současní podle něj příliš mnoho reálných úkonů nesvedou. Předem odmítl, že by svůj stroj učil dělat salta nebo tancovat, jako dělají roboti od Boston Dynamics.

Fotky hardwaru chybí

Zatím ale jde jen o hromadu tvrzení, kterým můžeme věřit, ale i nemusíme. Figure žádné fotografie postaveného robota neukázal, zveřejnil jen líbivé rendery, které se v dnešní době dají vyprodukovat za pár sekund.

Startup nicméně říká, že tyto rendery vycházejí ze skutečných CAD souborů. Celkem společnost podle svých slov postavila pět prototypů robota Figure 01, které zatím pouze chodí. Eventuálně ale mají mít 25 různých úrovní pohybu včetně schopnosti se plně ohnout v pase a zvednout krabici ze země. Další úrovně pohybu dostanou ruce.

Výhodou Figure 01 podle Adcocka je, že používá elektrické motory. Díky nim se pohybuje plynuleji, než například hydraulicky pohánění roboti. Pohybové schopnosti ale čeká ještě dlouhé testování, pro příští rok už má společnost vyhlídnutý pilotní program, v rámci kterého chce 50 strojů nasadit do reálného skladu.

Další články ze světa techniky najdete na webu vtm.zive.cz >>>