Nový iPhone by mohl nakopnout americký HDP o 0,5 procenta

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Napjatě očekávaná nová generace iPhonu s pořadovým číslem 5, která má být představena tento týden, nepřispěje jen tržbám Applu, ale výrazně by mohla nakopnout i celou americkou ekonomiku. Podle investiční banky J.P. Morgan by mohl iPhone 5 v letošním čtvrtém čtvrtletí přispět k růstu HDP USA meziročně až o půl procentního bodu z předpokládaného růstu o zhruba dvě procenta.

„Prodeje iPhonu 5 by mohly navýšit meziroční nárůst HDP o 3,2 miliardy dolarů nebo 12,8 miliardy dolarů přepočteno na celý rok. To znamená příspěvek k růstu HDP přes 0,33 procentního bodu,“ uvedl hlavní ekonom J.P. Morgan Michael Feroli.

Feroli vysvětlil způsob výpočtu: analytici banky odhadují, že se ve čtvrtém čtvrtletí prodá zhruba 8 milionů iPhonů 5. Cenu očekávají asi 600 dolarů za kus. Když se od ní odečte 200 dolarů, což je odhadovaná cena dovážených komponent k výrobě přístroje, znamená příspěvek jednoho iPhonu k HDP 400 dolarů.

Odhad příspěvku nového iPhonu k růstu HDP v rozmezí čtvrtiny až poloviny procentního bodu se zdá poměrně vysoký, připouští Feroli. Ale díky zkušenostem z minulosti podle něj není mimo mísu.

Prodeje iPhonu 4, který vstoupil na trh v říjnu 2011, překonaly odhady. „Vezmeme-li v úvahu, že s iPhonem 5 jsou spojena ještě větší očekávání, myslíme si, že je náš odhad přiměřený,“ uvedl Feroli.

Premiéru nového iPhonu chystá Apple na středu 12. září v San Francisku v 10:00 tamního času (19:00 v Česku). Živý přenos z představování telefonu a dalších novinek připravuje MobilMania.cz.