Nový iPhone může mít v EU problémy s nabíječkou

Nový konektor. Od roku 2003 se používal starý a velký dock konektor. Teď přichází nová 9pinový, říkají mu Lightning.

Nový konektor. Od roku 2003 se používal starý a velký dock konektor. Teď přichází nová 9pinový, říkají mu Lightning. Zdroj: The Verge, Mobilmania.cz

iPhone 5 je proti předchozímu modelu o 18 procent tenčí a o pětinu lehčí.
Displej má úhlopříčku čtyři palce oproti 3,5 palce u předchozího modelu.
Apple představil nový iPhone už ve 13. minutě po zahájení keynote. Dříve byly úvody mnohem rozvláčnější a než Steve Jobs došel k tomu nejdůležitějšímu produktu, na který všichni čekali, uplynula klidně i hodina.
Nový iPhone má o jednu řadu ikonek víc – důsledek většího displeje.
Více videí, mailů, zkrátka více místa.
12
Fotogalerie
Je pravděpodobné, že nový konektor iPhone 5 vzbudí u evropských úředníků i konkurence rozpaky. Pro Evropu totiž platí nařízení, aby všechny nové telefony měly kompatabilní nabíječky. Konektor od Apple je ale jiný.

Apple chce podle serveru Welt.de euroúředníky uchlácholit tím, že si každý zákazník může za 19 eur koupit adaptér, který iPhone 5 propojí s micro-USB standardem. Tak firma nařízení splní alespoň na papíře. Uživatel nového iPhonu ho totiž nepotřebuje vůbec k ničemu. O tom, že se jedná pouze o chlácholení evropských úředníků svědčí i to, že například v prodejnách Apple v USA ho vůbec nemají.

Konkurenční Nokia a Samsung evropské nařízení respektují a do svých nových přístrojů kompatabilní micro-USB konektor pro napájení montují. Apple však stále trvá na samostatném adaptéru. Starý konektor je nyní pro nový iPhone 5 příliš velký, ale Apple společnou nabíječku ignoruje a zavedl svůj vlastní konektor.

Kritiku vzbuzují i záruční podmínky

Nejen adaptér může být v Evropě problematický. Evropskému parlamentu se nelíbí ani záruční podmínky, které Apple nabízí. Klaus-Heiner Lehne, předseda právního výboru, a Andreas Schwab, mluvčí parlamentní skupiny pro vnitřní trh si již stěžují v dopise komisařce Viviane Redingové: „Záruka na hardware, která je v popisu nového iPhonu 5 je omezená. Předepsaná dvouletá záruční doba není uvedena vůbec a místo toho výrobce inzeruje jen možnost placeného prodloužení záruky,“ píší poslanci.

Apple byl již pro své záruční podmínky loni odsouzen v Itálii k pokutě. Nokia a Samsung nabízí na své chytré telefony záruku 24 měsíců.

Komentář: S iPhonem je každý odborník