Nový typ průhledné baterie otevírá dveře k mobilům jako z futuristických filmů

Průhledný mobilní telefon

Průhledný mobilní telefon Zdroj: Mobilestore.pk

Vědcům z jihokorejské vědecké a technologické univerzity, která leží ve městě Tegu, se podařil průlom. Vynalezli nový typ průhledné baterie, která je schopna vyrábět i energii. Technologie by se mohla v budoucnu využít k výrobě průhledných telefonů, chytrých hodinek nebo dalších zařízení.

V současnosti jsou mobilní a podobná zařízení pevná a naprosto neprůhledná. U samotných displejů už je průhlednost k dispozici dávno, ale vzhledem k tomu, že je pod nimi velká baterie, nedává zatím průhlednost v tomto formátu smysl. To se ale do budoucna s velkou pravděpodobností změní, protože průhledné mají být i baterie.

Vědci k tomu chtějí využít specifické vlastnosti grafenu, jenž má tloušťku pouze jednoho atomu, díky čemuž je transparentní. Aplikace těchto teoretických znalostí už přinesla i konkrétní výsledky. Jednovrstvý grafenový film použili vědci pro vytvoření elektrod ve spojení s elektrolytem a vytvořili průhledný superkondenzátor, který dokáže uložit elektrickou energii. Výsledná vrstva má průhlednost 77,4 procenta. Protože cílem celého výzkumu nebyla pouze baterie, šli vědci ještě dál a přidali i průhlednou dotykovou kapacitní plochu.

Ve spodní vrstvě celé konstrukce se navíc nacházela další nová technologie TENG (Triboelectric Nano Generator), která slouží k výrobě elektrické energie přímo v zařízení (SCPS - self-charging power system). Triboelektrický jev funguje na principu kontaktní elektrifikace, kdy lze s různými materiály a jejich třením získávat elektrický náboj.

Zbytek článku se dočtete na stránkách Živě.cz zde >>>