O „levný“ iPhone 5c je malý zájem, Apple omezuje výrobu

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C Zdroj: CTK/AP

Nový iPhone 5c měl výrazně zvýšit prodeje Applu na trhu chytrých mobilních telefonů. Statistiky prodejů v USA však ukazují, že levnější verze zákazníky neláká. „Standardní“ verze 5s se prodává dvakrát tolik.

Levnější verze iPhonu se sice prodává, ale čísla jsou daleko za očekáváním Applu. Podle serveru AllThingsD.com statistiky Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) ukazují, že modelu 5s se prodává víc než dvojnásobek oproti modelu 5c. Zatímco modelu 5s je mezi všemi prodanými iPhony 64 procent, levnější verze 5c má podíl jen 27 procent. Zbytek prodejů patří dva roky starému modelu 4S, jemuž patří devět procent.

Nižší výroba do konce roku

Apple zareagoval snížením jeho výroby minimálně do konce letošního roku, uvedl web Mashable.com. Společnosti Pegatron a Hon Hai Precision Industry, které iPhone 5c kompletují, tak sníží výrobu o 20 až 30 procent.

Podle čísel se sice levný model tolik neprodává, ale zájem postupem času sílí, jak tvrdí Josh Lowitz z CIPR. Podle něj je u iPhonu výraznější potenciál růstu, než tomu bylo loni u modelu 4S.

První tři dny po začátku prodeje nových smartphonů od Applu si koupilo některý z nových iPhonů devět milionů zákazníků. Loni se prodalo za stejné období od začátku prodeje pět milionů iPhonů 5.