Oscarové nominace znovu oživují tržby filmů

Film Zero Dark Thirty

Film Zero Dark Thirty Zdroj: Universal

Vyhlášení nominací na Oscara opět podpořilo návštěvnost jednotlivých snímků v amerických kinech. Podle serveru boxofficemojo.com si desítky procent oproti výsledku předchozího víkendu připsala většina nominovaných včetně Terapie láskou a Arga. Spielbergův Lincoln si polepšil o pouhých 16,6 procenta. Lincoln ale byl komerčně úspěšný už před nominacemi, utržil proto celkově více než ostatní nominované filmy.

Vzhledem k volnějším pravidlům o vysílání filmů před Oscary mohl snímek o zabití Usámy bin Ládina Zero Dark Thirty vstoupit do široké distribuce až po vyhlášení nominací. Od prosince byl uváděn jen v několika desítkách kin, nyní jej distributor nasadil do tří tisíc kinosálů. Díky tomu představuje růst tržeb proti předchozímu víkendu 790,2 procenta.

Druhý nejlepší přírůstek zaznamenala Láska Michaela Hanekeho, která se v českých kinech objeví v polovině února. Protože je film v Americe uváděn jen v 15 kinech, jeho celkové tržby prozatím nedosahují ani milionu dolarů.
Přes vysoká čísla letošní ročník nepřinesl žádné rekordy. Před dvěma lety snímku Dannyho Boylea 127 hodin po oznámení nominací vzrostly tržby o neuvěřitelných 1702,3 procenta.

Dalším z nominovaných snímků již tržby nerostly, ale naopak klesly. Tržby adaptace knihy Pí a jeho život spadly o 4,6 procenta, Bídníkům dokonce o 36,8 procenta.

Růsty tržeb nominovaných filmůRůsty tržeb nominovaných filmů | E15