Oslní nový iPhone? Trh zatím nervózně přešlapuje

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

V minulosti akcie Applu většinou zpevňovaly, když se firma chystala na trh uvést nový produkt. Podobné to bylo i teď - za posledních šest týdnů akcie Applu zpevnily asi o 15 procent. Jenže v posledních dnech už je mezi investory cítit spíše napětí – včera Apple na burze dlouho dokonce ztrácel. Analytici se totiž většinou shodují, že nový iPhone má před sebou velmi těžkou úlohu. Musí oslnit a být víc než jen další smartphone.

Zatímco před pěti lety Apple obrátil trh mobilních telefonů na ruby, když předvedl svůj první iPhone, v současnosti je spíš v defenzívě a snaží se odrážet rychlý nástup rivalů, především pak Samsungu. Konkurence tvrdě útočí už i chytrými telefony, které mají větší displej a fungují na rychlejších bezdrátových sítích.

Očekává se, že nový iPhone bude chtít v tomto ohledu konkurenty dohnat. Předpokládá se, že poprvé nabídne bezdrátovou technologii 4G a displej zvětší z 3,5 palce na čtyři palce. Aby ale nový iPhone skutečně ohromil, bude muset šéf Applu vytáhnout z rukávu ještě nějaký inovační trumf.

„Apple byl dlouho premiant, teď je spíš v defenzivní roli,“ komentoval to pro Reuters Shaw Wu ze Sterne Agee.

Vývoj akcií Applu za poslední rok

Vývoj akcií Applu za poslední rok (Yahoo)Vývoj akcií Applu za poslední rok (Yahoo) | Yahoo

Apple už naznačil, že výrazné softwarové změny lze čekat od nového operačního systému iOS6. Vylepšené mají být funkce hlasové asistentky Siri, iPhone nabídne i vlastní mapy, čímž se v tomto směru Apple odstřihne od Googlu.

Důležitý den pro Tima Cooka

Po uvedení prvního iPhonu na trh v roce 2007 měl Apple dlouho náskok před zaskočenými firmami a předběhla kanadského výrobce telefonů BlackBerry RIM nebo Nokii. Asijští producenti a hlavně Samsung se ale novým technologickým trendům rychle přizpůsobili. V současnosti mobilní operační systém Applu iOS v podílu na trhu ztrácí za dominantním Androidem od Googlu.

Čtěte také:

Nový iPhone by mohl nakopnout americký HDP o 0,5 procenta

Apple omezuje odběr čipů od Samsungu. Trhá vazby?

Chytit se znovu snaží i Nokia, která bude nabízet telefony na nové platformě Windows od Microsoftu. I to pozici Applu komplikuje. „Zvýšit tržní podíl v segmentu je stále obtížnější,“ uvedla Carolina Milanesi ze společnosti Gartner.

iPhony stojí za polovinou tržeb Applu a většinou zisku. Pro firmu je proto klíčové, aby se nová verze přístroje chytla. Podle investorů je pak úspěch premiéry zásadní i pro současného šéfa Applu Tima Cooka. Ten potřebuje získat důvěru, že plnohodnotně nahradí zesnulého vizionáře Steva Jobse.

Akcie Samsungu dnes překvapivě rostly

Nervozitu před dnešním představením nového iPhonu dokládá i to, že během dneška výrazně zpevnily akcie Samsungu. Přidaly více než tři procenta a přiblížily se tak svému historickému rekordu, které je těsně nad 1,41 milionu wonů.

Vývoj akcií Samsungu za poslední rok

Vývoj akcií Samsungu za poslední rok (finanzen.net)Vývoj akcií Samsungu za poslední rok (finanzen.net) | finanzen.net

„Je možné, že iPhone 5 nesplní očekávání a nepředvede ani žádné zásadní inovace,“ poznamenal analytik Kim Hjong-sik z makléřské společnosti Taurus Investment & Securities, jehož citovala agentura Reuters.

Apple a Samsung se vzájemně obviňují ze zneužívání patentů toho druhého, soudní spory ale končí nejednoznačně. Apple před nedávnem zaznamenal velké vítězství u soudu v Kalifornii, který firmě přiznal odškodné přes miliardu dolarů. Verdikt ale není konečný. U jiných soudů zase vítězí Samsung.

Živý přenos z představování iPhonu sledujte na serveru MobilMania.cz.