Padesátku nejrychleji rostoucích tech firem ve střední Evropě ovládly české podniky

Dodávky logistického start-upu DoDo určené na rozvoz potravin.

Dodávky logistického start-upu DoDo určené na rozvoz potravin. Zdroj: DoDo

Podnikatel Tomáš Čupr, zakladatel e-shopu Rohlik.cz.
Zásilkovna.
Vývojář 3D tiskáren a majitel firmy Prusa Research Josef Průša.
Jan Zajíc a Radomír Hejl, spoluzakladatelé Favi.
Spoluzakladatelé start-upu UlovDomov.cz Tomáš Brychta, Martin Březina a Johny Patera.
6
Fotogalerie

České společnosti opanovaly padesátku nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední Evropě. Do 21. ročníku soutěže Deloitte Technology Fast 50 CE se jich probojovalo rekordních 21, přičemž obsadily druhé, třetí i čtvrté místo. Vítězem žebříčku je polský výrobce balení na míru Packhelp.

Nejrychleji rostoucí firmou v Česku a druhou nejrychleji ve střední Evropě je logistický start-up DoDo. Hned za ním se se umístila aplikace pro pronájmy nemovitostí UlovDomov.cz a čtvrtým v žebříčku je vyhledávač nábytku FAVI. 

„Výsledky letošního ročníku Fast 50 potvrzují, že technologickým firmám se v České republice stále více daří. Místní podnikatelé si pak úspěch nenechávají jen pro lokální nebo regionální trh. Řada z nich už dosahuje výrazných úspěchů v zahraničí, včetně náročného amerického trhu,“ říká Jiří Sauer, ředitel programu Deloitte Technology Fast 50 CE.

Deloitte Technology Fast 50 CE porovnává růst přihlášených technologických firem za období předchozích čtyř let, letos tedy v období 2016 až 2019. Tržby DoDo dosáhly růstu 8 427 procent, UlovDomov.cz 5 535 procent a FAVI 3 389 procent. 

V druhé desítce žebříčku Fast 50 jsou další tři české firmy, například online poskytovatel půjček Zonky s růstem o 1 347 procent, prodejce originálních dárků Manboxeo.cz či experti na cloud Stratox Enterprises. 

V kategorii vycházejících hvězd, tedy firem, které se kvůli krátké době na trhu ještě nedostaly do hlavní soutěže, zvítězil stejně jako loni fintech FTMO podnikající v kybernetické bezpečnosti. Celkem v této kategorii figuruje deset českých firem.

Letos se do středoevropského žebříčku přihlásilo 108 českých firem. Ocenění v různých kategoriích ve středoevropském regionu získalo 66 z nich. Bylo tak možné sestavit poprvé i kompletní padesátku výhradně českých technologických hvězd. Deloitte navíc ocenil pět českých firem v kategorii Tech Leaders, lídry ve svém oboru, a tři v kategorii Impact Stars, pro firmy s unikátním a inovativním produktem nebo revoluční službou. Lídry oboru jsou Footshop, Pilulka, Prusa Research, rohlik.cz a Zásilkovna. Firmou s unikátním produktem je například Festka.

„Vysoký růst oceněných firem dokazuje, že technologie hrají a budou hrát zcela klíčovou roli v podnikatelské expanzi. Což koneckonců potvrzuje i současná pandemická situace,“ dodává Kateřina Novotná, specialistka Deloitte na technologické firmy.

Do žebříčku Deloitte Technology Fast 50 CE se letos probojovaly firmy z devíti zemí. Jejich průměrné tempo růstu dosáhlo za roky 2016 až 2019 rekordních 1 460 procent.