Panasonic čeká nejhlubší ztrátu za posledních deset let

Japonský výrobce elektroniky Panasonic hospodařil ve druhém čtvrtletí svého fiskálního roku s provozním ziskem 42 miliard jenů (asi 9,8 miliardy korun), což je meziroční propad o 51 procent. Firma, která působí i v České republice, navíc zhoršila celoroční výhled. Nyní očekává čistou ztrátu 420 miliard jenů (asi 98 miliard korun), což bude nejhorší výsledek za posledních deset let.

Předpokládaná ztráta bude druhá nejvyšší v historii firmy a podle vedení podniku ji z větší části způsobí náklady na restrukturalizaci. K tomu je ale nutné přidat slabou poptávku v Severní Americe a v Evropě. Management přitom dosud předpovídal, že Panasonic bude mít za celý rok čistý zisk asi 30 miliard jenů (zhruba sedm miliard korun). V minulém finančním roce se zisk vyšplhal na 74 miliard jenů (asi 17,3 miliardy korun).

Panasonic zároveň zhoršil celoroční výhled prodeje televizorů na zhruba 19 milionů kusů, zatímco dosud předpokládal, že jich prodá kolem 25 milionů. Situaci firmy částečně komplikuje i vysoký kurz jenu, který činí její výrobky na zahraničních trzích méně konkurenceschopné. Mezi hlavními rivaly firmy je především jihokorejský Samsung Electronics.

Výsledek za druhé fiskální čtvrtletí nicméně překonal odhady managementu firmy. Ten předpovídal, že Panasonic vykáže zisk 4,4 miliardy jenů. Naopak trhy byly optimističtější a doufaly, že firma vytvoří zisk 50 miliard jenů (asi 11,7 miliardy korun).

Výrobce televizorů Viera a kamer Lumix nově očekává celoroční provozní zisk asi 130 miliard jenů (zhruba 30,3 miliardy korun). Dosud očekával zisk kolem 270 miliard jenů (zhruba 63 miliard korun). Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že firma vydělá 225 miliard jenů.

Podnik ve svých prognózách předpokládá, že vysoký kurz jenu se udrží i v dohledné budoucnosti. Pro potřeby výpočtů tak vedení firmy pracuje s kurzem 76 jenů za dolar. Japonská měna dnes vůči dolaru vystoupila na nový rekord od druhé světové války a její kurz vzrostl na 75,311 jenů. Úřady pak sáhly k intervenci a stlačily kurz jenu za 79 jenu za dolar.