Pavel Šafr končí ve vedení Reflexu

Pavel Šafr

Pavel Šafr Zdroj: Lubos Wisniewski

Dlouholetý šéfredaktor týdeníku Reflex Pavel Šafr se rozhodl rezignovat na svou funkci. Odchází krátce poté, co vydavatele Reflexu převzala společnost Czech News Center.

„Rozhodl jsem se na základě našeho včerejšího rozhovoru rezignovat na pozici šéfredaktora Reflexu. Vaši nabídku na delší dovolenou tedy nepřijímám, jakkoli ji považuji za velkorysou,“ napsal napsal Šafr generální ředitelce vydavatelství Ringier Axel Springer CZ Libuši Šmuclerové v rezignačním dopisu, ze kterého cituje sever Mediaguru. „Je mi velice líto, že jsem ztratil Vaši podporu. Jistě chápete, že bez této podpory svoji funkci nemohu vykonávat,“ dodal.

Odstupující šéfredaktor také uvedl, že Reflex pod jeho vedením stál na straně „elementárních hodnot demokratické a svobodné společnosti a občanských svobod“ a vystupoval proti populismu a autoritářství.

„Mým cílem byla novinářská poctivost vůči čtenářům a vůči České republice. Bavilo mě psát nahou pravdu. A to i přes jisté nepochopení části tuzemské elity. Doufám, že tuto linii titulu v osobě nového šéfredaktora zachováte,“ napsal podle Mediaguru Šafr.

Šmuclerová tvrdí, že Šafrovu tvůrčí svobodu nikdo neomezoval, měl i plnou důvěru vydavatele. „Pavlovi Šafrovi jsem nabídla jako řešení jeho nelehké osobní situace placenou zdravotní dovolenou. Rozhodl se jinak, což mě osobně mrzí, navíc mám o jeho rezignaci jen mail, nic víc,“ uvedla.

Ringier Axel Springer CZ vydává kromě Reflexu například bulvární deníky Blesk a Aha! či deník Sport. Vydavatelství Ringier Axel Springer na konci dubna převzala společnost Czech News Center podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Ohodnocení Ringier Axel Springer CZ činilo podle dřívějších informací 170 milionů eur (4,7 miliardy korun).

Už před Šafrem opustil loni v listopadu Reflex známý fotograf Jan Šibík, který v časopisu působil 20 let. Na Faceboooku Šibík uvedl jako důvod k odchodu mimo jiné neúnosnou míru bulvarizace. Šafr se do vedení magazínu vrátil loni po dvouleté přestávce, během níž vedl deník Blesk. V čele magazínu vystřídal Ivana Hamšíka.