Pentagon si vybral cloud od Microsoftu. Po čtvrtbilionové zakázce na projekt JEDI sahal i Amazon

Microsoft logo, ilusrační foto.

Microsoft logo, ilusrační foto. Zdroj: profimedia.cz

Spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates.
Jeff Bezos, zakladatel internetové platformy Amazon.com a aktuálně nejbohatší člověk planety.
Pentagon.
4
Fotogalerie

Ministerstvo obrany Spojených států amerických podepsalo s Microsoftem smlouvu na budování cloudových služeb. Celkem se jedná o zakázku v hodnotě deseti miliard amerických dolarů (v přepočtu 230 miliard korun). Zprávu přinesl server The Verge.

Celý projekt, označovaný jako JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure – Společná podniková obranná infrastruktura), má poskytnout Pentagonu cloudové služby pro ukládání dat, migraci výpočetní infrastruktury, jakož i prostředky pro umělou inteligenci a strojové učení.

Microsoft porazil Amazon

Z pohledu Microsoftu se jedná o klíčový kontrakt, o který se ve finále utkal s konkurenčním Amazonem. Obě firmy přitom usilují o dominanci na poli cloudových technologií, kde reference v podobě tak významného klienta může hrát zásadní roli při získávání dalších zakázek.

V prvním kole, které probíhalo v dubnu tohoto roku, byly z výběrového řízení vyloučeny společnosti IBM a Oracle. Jako jediné splnily požadavky Microsoft a Amazon. Oracle následně vznesl námitku s tím, že v kontraktu je zjevný střet zájmů – konkrétně podal žalobu s přesvědčením, že proces zadání zakázky byl přizpůsoben společnosti Amazon.

Původně byl jedním z uchazečů i Google, který však v říjnu loňského roku odstoupil s tím „že si není jist tím, že bude v souladu s našimi principy umělé inteligence“, a poznamenal, že části smlouvy „byly mimo rozsah našich současných vládních certifikátů.“

Celý čánek čtěte na serveru Zive.cz.