PlayStation špatně chránil osobní data, Sony musí zaplatit pokutu 250 tisíc liber

Sony Playstation 3

Sony Playstation 3 Zdroj: wikimedia.org

Celkem 250 tisíc liber (asi 7,5 milionu korun) musí ve Velké Británii zaplatit firma Sony za nedbalou ochranu herní sítě PlayStation Network. Právě kvůli tomu v roce 2011 odcizili hackeři osobní data 77 milionů uživatelů.

Pokutu uložil letos v lednu britský Úřad komisaře pro informace. Podle verdiktu úroveň zabezpečení osobních dat nebyla na takové úrovni, jakou lze od jednoho z technologických lídrů očekávat. Sony s rozhodnutím nesouhlasí, ale odvolávat se nebude.

Herní průmysl je pro hackery stále lákavější. Minulý týden přiznaly únik osobních dat japonské firmy Konami a Nintendo. Stejný problém řešila i francouzská vývojářská společnost Ubisoft.

Všechny tři společnosti požádaly jednoduše své zákazníky, aby si změnili svá hesla. Případ Sony se však lišil tím, že s kyberútokem na PlayStation Network unikla i čísla kreditních karet.

„Neautorizovaná osoba získala následující informace: jméno, poštovní adresu, e-mail, datum narození, login a heslo k účtu k síti Playstation. Je také možné, že byla získána vaše profilová data, zahrnující historii nákupu, fakturační adresu a údaje zabezpečené heslem,“ stálo tehdy ve zprávě, kterou firma Sony rozesílala zákazníkům.