Polské weby za peníze. Využijí slovenský systém Piano

Gazeta Wyborcza

Gazeta Wyborcza

Šest polských vydavatelských domů a veřejnoprávní rozhlas dnes spustily systém zpoplatnění přístupu k obsahu webu Piano. Informovala o tom společnost Piano Media. Po Slovensku a Slovinsku jde o třetí zemi, kde slovenský projekt začal fungovat. Polsko s 38 miliony obyvatel a více než 19 miliony uživatelů internetu, představuje pro Piano dosud největší trh. Firma plánuje další expanzi.

„Přes systém Piano mají polští uživatelé internetu přístup k službám na 42 webových stránkách v 119 sekcích,“ uvedla společnost. Kromě polského rozhlasu do Piana vstoupily tři celostátní deníky včetně webu listu Gazeta Wyborcza, dále 20 regionálních novin a 15 časopisů.

Za přístup k placené části obsahu portálů, o jejíž rozsahu rozhodují samotná média, zájemci zaplatí 19,90 zlotých (necelých 120 korun) měsíčně. Poplatek je srovnatelný s cenou Piana ve Slovinsku, ve srovnání se Slovenskem je o pětinu vyšší.

Projekt se v Polsku rozběhl sedm týdnů poté, co Piano Media ohlásila spolupráci s tamními médii. „Předregistrace byly nad očekávání dobré. Pokud se nám bude dařit v Polsku podobně jako na Slovensku a v Slovinsku, výsledky splní naše očekávání,“ doplnil šéf Piano Media Tomáš Bella. Počet platících klientů firma nezveřejňuje.

Provozovatel Piana uvedl, že v současnosti jedná s vydavateli v 11 evropských zemích. Do konce letošního roku plánuje firma vstoupit na další trh. S expanzí do Česka podle dřívějších informací kvůli zdrženlivému postoji zdejších vydavatelů zatím nepočítá.