Na novém sankčním seznamu EU je zakladatel internetové firmy Yandex i Putinova přítelkyně

Yandex je ruským technologickým gigantem.

Yandex je ruským technologickým gigantem. Zdroj: Profimedia

Na sankčním seznamu Evropské přibylo 65 osob z Ruska včetně zakladatele a generálního ředitele internetové firmy Yandex Arkadije Volože nebo někdejší gymnastky Aliny Kabajevové, která je podle médií Putinovou přítelkyní a stojí v čele velké mediální skupiny NMG.

Volož po zařazení na seznam oznámil, že odstupuje z funkce generálního ředitele, na což akcie technologické společnosti podle deníku Kommersant zareagovaly poklesem o více než 11 procent.

Nové personální sankce jsou součástí šestého balíku restrikcí za ruskou invazi na Ukrajinu, který dnes Evropská unie vyhlásila. Jeho základ tvoří zákaz dovozu většiny ruské ropy od konce roku. Z embarga je dočasně vyňata přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Česko, Slovensko a Maďarsko. Česko bude na rozdíl od ostatních zemí moci také až do prosince příštího roku dovážet produkty z ruské ropy.

Zařazení zakladatele Yandexu na sankční seznam EU vysvětlila mimo jiné tím, že hlavními akcionáři firmy jsou státní banky Sberbank a VTB, na něž byly rovněž uvaleny sankce.

Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?

Video placeholde
Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže? • Videohub

Na černé listině se nově ocitly také děti a manželka ruského prezidentského mluvčího Dmitrije Peskova nebo šéf ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor, který proslul tažením proti nezávislým médiím a západním sociálním sítím. Postihy se rovněž nově vztahují například také na majitele společnosti NNK, která se zabývá těžbou zemního plynu a ropy a její rafinací.

Na černou listinu EU zařadila i osoby, které jsou přímo spojeny s válkou na Ukrajině. Nově je tak sankcím vystaven šéf Ruskem dosazené správy ukrajinské Chersonské oblasti Volodymyr Saldo a jeho zástupce, nebo několik vojáků 64. motorizované brigády, které EU podezřívá z páchání zvěrstev na civilním obyvatelstvu v Buči u Kyjeva. Na seznam se dostal rovněž generál Michail Mizincev, který si kvůli brutalitě ruského postupu v přístavním Mariupolu dříve od Británie vysloužil přezdívku mariupolský řezník.

Nově se sankce dotknou také několika novinářů spolupracujících s ruskou tiskovou agenturou RIA Novosti. Ze společností se na sankčním seznamu ocitly ruské automobilky UAZ nebo Kamaz.