Pozice českých lokálních poskytovatelů internetu nemá v EU obdoby, trh se ale postupně konsoliduje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Připojení k vysokorychlostnímu internetu nepředstavuje ve velkých městech problém, mimo ně ale bývá realita odlišná. Rozdrobený trh menších poskytovatelů nicméně směřuje k přeskupení do větších subjektů. "Venkovský internet" tak představuje potenciálně lukrativní telekomunikační byznys. A firmy si to uvědomují.

Žijeme v době internetové, kdy si řada z nás nedokáže svůj život bez připojení ani představit. O to větší je to problém mimo velká města, kam zatím většinou nedosáhnou velcí hráči z řad operátorů. Lidé se na takových místech proto musí spoléhat na malé firmy poskytující wi-fi připojení. Nicméně i v tomto dílčím segmentu se dějí velké změny.

Příkladem může být aktuální akvizice společnosti Suntel Net, která kupuje firmu KeyNet, což je internetová divize holdingu NWT. A i když nejde o žádný obří nákup, je to ukázka, jak pomalu, ale jistě dochází ke konsolidaci trhu poskytovatelů připojení v malých obcích.

„Holding NWT převedl svou divizi včetně zaměstnanců, zákazníků, smluv a majetku skupině Suntel Net poskytující služby v oblasti elektronických komunikací. Kapitál z prodeje plánujeme opětovně využít pro rozvoj oborově příbuzných služeb, které budou v souladu s naší vizí: přinášet lidem ty nejnovější světové technologie,“ řekl k transakci David Vítek, generální ředitel NWT. A dodal, že investovat budou především do zkvalitňování služeb zákazníkům ICT řešení, do elektromobility, inovací a „nových příležitostí, které trh aktuálně nabízí“.

Suntel Net jako součást skupiny DRFG Telco se již nějaký čas zaměřuje právě na menší moravské poskytovatele, z nichž chce vytvořit silnějšího hráče, který zákazníkům poskytne kvalitní služby, minimálně na úrovni jejich stávajícího drobného providera, ale spíše s perspektivou vylepšení služeb a dalšího rozvoje ve směru tzv. smart technologií.


Celý článek si můžete přečíst na webu Peak.cz >>>