PPF chce dál být čtvrtým operátorem, bojí se ale tlaku „trojky“ na aukci

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Skupina PPF se dál chce stát čtvrtým plnohodnotným operátorem v Česku a plánuje se v nové aukci ucházet o kmitočty. Požaduje ale nediskriminační zacházení, které jí má zajistit stejné množství frekvencí jako má současná trojka operátorů. Zásadní je pro PPF Mobile Services zejména vyhrazení části pásma 800 MHz pro nové subjekty, které v podmínkách nové aukce navrhl Český telekomunikační úřad. Proti tomu se naopak staví někteří nynější operátoři.

Telefónica již novou podmínku - vyčlenění frekvencí v pásmu 800 MHz pro nového operátora - označila za diskriminační a zřejmě bude v rámci veřejné konzultace požadovat její vypuštění.

PPF se bojí okleštění i dalších příslibů ČTÚ v rámci nové aukce. Od regulátora proto požaduje příslib zajištění tzv. národního roamingu v sítích GSM a 3G a také ochranu proti možnému stlačování marží ze strany stávajících operátorů. Pro účastníky aukce požaduje naprostou anonymitu. „Bez zachování těchto podmínek v připravované aukci, a bez vypsání aukce bez zbytečných odkladů, se PPF nové aukce nezúčastní,“ uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl.

Zkušenost první neúspěšné aukce podle PPF jasně ukázala, že bez splnění uvedených parametrů není vstup nového operátora na trh dominovaný stávajícím oligopolem tří hráčů možný.

Předchozí aukci kmitočtů pro sítě LTE vypsanou loni musel ČTÚ letos v březnu kvůli průtahům a vyšroubované ceně ukončit. Důvodem prý byly špatně nastavené podmínky.

V pondělí úřad oznámil podmínky nové aukce. Ty mimo jiné počítají se zvýšením vyvolávací ceny ze 7,4 na 8,75 miliardy korun nebo zavedením opatření, aby účastníci nemohli uměle zvyšovat cenu, aniž by pak museli draženou částku zaplatit.

Minulé aukce se vedle PPF účastnilo trio tuzemských operátorů T-Mobile, Telefónica a Vodafone. Nová aukce by měla začít v červnu po veřejné konzultaci podmínek.