PPF prodává černohorského operátora Telenor, cena jde do miliard

Sídlo černohorského Telenoru

Sídlo černohorského Telenoru Zdroj: Telenor Černá Hora

Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.
2
Fotogalerie

Telekomunikační divize skupiny PPF opouští černohorský trh. Svou dceřinou společnost Telenor Černá Hora prodává maďarské společnosti 4iG Nyrt. Dokončení transakce podléhá schválení regulátora v Černé Hoře a její vypořádání se očekává do konce roku 2021. Obě strany se dohodly, že cena transakce nebude zveřejněna. Analytici hovoří o miliardovém obchodě.

Společnost Telenor Černá Hora měla na konci loňského roku 333 tisíc předplatitelů, díky nimž v loňském roce utržila 44 milionů eur, v přepočtu přes 1,1 miliardy korun. Provozní zisk (EBITDA) za stejné období dosáhl 16 milionů eur, v přepočtu zhruba 411 milionů korun. Prodejní cena v takovém případě obvykle dosahuje zhruba desetinásobku EBITDA, vypočítává expert na fúze, který si nepřál být jmenován. Hodnota transakce tak podle něj bude v jednotkách miliard korun. 

„Naše obchodní strategie je zaměřena na trhy s významným růstovým potenciálem a s určitou vahou v rámci našeho portfolia. Rozhodli jsme se proto Telenor Černá Hora prodat, a to společnosti, která má dlouhodobý zájem mobilního operátora dále rozvíjet,“ uvedl Marek Sláčík, výkonný ředitel PPF Telecom Group. Loni představoval trh v Černé Hoře pouhé jedno procento provozního zisku (EBITDA) celé skupiny PPF Telecom Group.

Video placeholde
Třicet let existence společnosti PPF • Videohub

Zdroj deníku E15 blízký vyjednávání popisuje prodej černohorské společnosti jako čištění portfolia. „Skupina se chce soustředit na trhy, kde je možné hlavní byznys propojovat i s dalšími službami, jako je například fixní internet či digitální televize,“ uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován. 

Skupina PPF koupila telekomunikační operátory Telenor v Bulharsku, Černé Hoře, Maďarsku a v Srbsku v červenci 2018. Akvizice vedla k vytvoření telekomunikační divize skupiny nazvané PPF Telecom Group.

Kupující 4iG Nyrt je jednou z největších IT firem na maďarském trhu. Společnost poskytuje služby systémové integrace, řízené IT služby nebo outsourcing provozu IT a je obchodovaná na budapešťské burze. 4iG má v plánu diverzifikovat stávající portfolio služeb a vstoupit na nové trhy v regionu střední a východní Evropy. Chystá se například převzít společnost Antenna Hungária, která spolu s PPF vlastní maďarskou telekomunikační firmu Telenor Maďarsko. PPF nicméně počítá s tím, že ve firmě Telenor Maďarsko bude nadále působit jako majoritář.