Telenor Bulgaria ze skupiny PPF získala frekvence pro sítě 5G. V aukci uspěli i další dva operátoři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Zesilovač a anténa mobilního signálu
2
Fotogalerie

Tři hlavní bulharští telekomunikační operátoři, včetně společnosti Telenor Bulgaria vlastněné českou investiční skupinou PPF, získali v aukci frekvence pro mobilní sítě páté generace (5G). Aukce vynesla 13,4 milionu leva (178,5 milionu korun). Oznámil to bulharský úřad pro regulaci telekomunikačního sektoru.

Frekvence si v aukci kromě firmy Telenor Bulgaria zajistily rovněž společnosti Vivacom a A1. Regulační úřad uskutečnil aukci poté, co se firma Vivacom postavila proti jeho původnímu rozhodnutí udělit tři licence k 5G s platností 20 let bez soutěže, upozornila agentura Reuters.

Mobilní sítě páté generace umožňují vysokorychlostní stahování dat. Společnosti Vivacom a A1 už spustily služby 5G s využitím prozatímních frekvencí a firma Telenor Bulgaria začala provoz těchto služeb testovat.

Skupina PPF získala firmu Telenor Bulgaria v roce 2018, kdy převzala aktivity norské telekomunikační společnosti Telenor v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku.

Skupina PPF, jejíž majoritní vlastník Petr Kellner minulý měsíc tragicky zemřel, investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Vedle České republiky působí PPF ve 24 dalších zemích na třech kontinentech, v Evropě, Asii a Severní Americe.