Pražská Kolbenka se promění ve vojenskou základnu

Jedna z budov vysočanské Kolbenky

Jedna z budov vysočanské Kolbenky Zdroj: SJu, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Karlovarský Grandhotel Pupp jako luxusní hotel v Kábulu, který se poté stane cílem teroristického útoku, bývalá továrna Kolbenka v pražských Vysočanech se zase promění na vojenský tábor v Afghánistánu. Do Česka zamířili norští filmaři s cílem natočit pro tamní veřejnoprávní televizi NRK značnou část osmidílného seriálu Nobel o norském vojáku, který se v Afghánistánu zaplete do politického spiknutí.

Natáčení potrvá tři týdny a filmaři v Česku utratí 34 milionů korun, tedy zhruba sedminu rozpočtu celé série. „Norští producenti si Českou republiku pro část natáčení vybrali díky dobré zkušenosti režiséra Per-Olava Sørensena, který tu s námi předloni natáčel velmi úspěšný seriál The Heavy Water War,“ uvedl pro Czech Film Commission producent Pavel Müller ze Sirena Film, která zajišťuje natáčení v Česku.

„Roli hrály samozřejmě kvalitní a cenově zajímavé – pobídkami umocněné – možnosti natáčení, včetně stavby největší dekorace v ateliéru, kterou je replika lobby luxusního hotelu v Kábulu,“ podotkl. Sérii totiž podpořila i pobídka ze strany českého Státního fondu kinematografie, stejně tak učinil i Norský filmový institut.

Natáčet se bude také v pražském Kongresovém centru a na pozemcích studií na Barrandově. Za další místa natáčení si filmaři vybrali norské hlavní město Oslo, čtyři týdny se budou pohybovat také v Maroku. Natáčení celé série zabere přes osm desítek dnů a v Česku se na něm podílí stočlenný štáb, jehož čtyři pětiny tvoří Češi.

Návrat po dvou letech

Per-Olav Sørensen v Česká natáčí již podruhé. Před dvěma lety pod jeho taktovkou vznikl seriál z druhé světové války The Heavy Water War. Nyní se režisér rozhodl pro snímek ze současnosti. „Nobel sleduje Erlinga Riisera, člena norských speciálních jednotek, který je spolu se svou četou na misi v Afghánistánu, kde dostávají rozkazy od NATO a Ministerstva zahraničních věcí. Erling a jeho vojáci se připletou do politické konspirace. To má velký dopad na jeho život, rodinu a nakonec i Norsko jako národ,“ citoval server Sørensena.

Hlavní roli v sérii ztvární známý norský herec Aksel Hennie, který mimo jiné hrál ve čtyři roky starém celovečerním snímku podle románu populárního Jo Nesbøa Lovci hlav.

Michal Bregant: Filmové negativy musí přežít, na digitalizaci nelze spoléhat