Programová rada ČT rozhodne o investicích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Rozhodnutí o programu České televize na roky dopředu padne dnes. Poprvé se totiž schází orgán ustanovený novým ředitelem Petrem Dvořákem, takzvaná programová rada ČT, která bude definitivně schvalovat velké programové projekty s rozpočty několika desítek milionů korun.

Na dnešním jednání rady by se podle zdrojů deníku E15 měly schválit nebo zamítnout minimálně tři chystané seriály. Mezi jinými i „babyboomová“ série scenáristky Lucie Konečné Ententýky. Ta bude vyprávět příběh současných třicátníků, podobně jako někdejší seriál Primy Přešlapy.

Dalším okruhem, na který se dnešní jednání rady zaměří, budou licencované zábavné show. Oproti předchozím letům, kdy tehdejší ředitel ČT Jiří Janeček nakupoval hlavně u britské BBC (kromě jiného taneční show StarDance), hodlá veřejnoprávní stanice podstatně rozšířit záběr nákupů.

Ve hře jsou podle informací deníku E15 velkorozpočtové show z dílny nizozemské produkční firmy Endemol nebo britské společnosti FremantleMedia. Endemol stojí za licencí na pořady Big Brother, Ber nebo neber nebo Wipeout. FremantleMedia prodává licence například k The X-Factor nebo American Idol. To by znamenalo, že se zábava ČT do budoucna ještě více přiblíží tvorbě komerčních televizí.

Programovou radu tvoří velká část managementu ČT. Kromě ředitele Dvořáka jsou jejími členy například ředitel programových okruhů Milan Fridrich, ředitel výroby Václav Myslík, finanční ředitel Milam Cimirot nebo ředitelka vývoje programu Jana Kasalová. „Tvůrci a producenti by si před radou měli projekty obhájit. Musí být správně nastaveny peníze a pořady by měly být zdravě ambiciózní, kvalitní a splňovat veřejnoprávní službu,“ uvedl zdroj obeznámený s jednáním rady.

Dvořák na rozdíl od Janečka chce zvyšovat objem prostředků pro výrobní úkol televize v roce 2012. Zatímco Janeček podle některých manažerů ČT počítal pro příští rok s dvěma miliardami korun, Dvořák přihodil několik set milionů navíc. Přesné číslo bude známo zítra. Letos dala ČT na výrobu pořadů 2,15 miliardy korun.