Průkopník v oblasti 3D tiskáren Josef Průša kupuje konkurenční českou firmu Futur3D

Prusa Research

Prusa Research Zdroj: Prusa Research

Prusa Research
Prusa Research
Prusa Research
4
Fotogalerie

Na tuzemské scéně 3D tiskáren došlo v pátek k významné akvizici. Majitel jedné z největších firmy v oblasti 3D tiskáren Prusa Research koupil svého konkurenta Futur3D.

Zakladatel firmy Prusa Research Josef Průša koupil českou firmu Futur3D. Společně se svými společníky Ondřejem Průšou a Michalem Průšou tak získal stoprocentní podíl ve společnosti a plánuje její expanzi. Cenu transakce nechtěla žádná ze stran komentovat.

Společnost Futur3D se zabývá výrobou profesionálních DLP 3D tiskáren. Zatímco 3D tiskárny Prusa jsou založené na technologii postupného vrstvení zahřívaného plastu, DLP 3D tiskárny tisknou pomocí postupného vytvrzování tenkých vrstev tekutého polymeru. Tento typ 3D tiskáren je v porovnání s ostatními dražší a je určen především ke komerčnímu využití v oblasti klenotnictví, zdravotnictví nebo slévárenství.

„Když jsem před lety začínal s tiskárnami, které jsou založené na postupném vrstvení materiálu, byly také velmi drahé a složité. Nyní se nám přitom daří naše 3D tiskárny dodávat desítkám tisíc uživatelů z celého světa, kteří si je kupují i pro běžné domácí využití. Podobnou revoluci chceme přinést i do oblasti DLP tiskáren,“ uvedl Josef Průša.

Poradenská společnost Deloitte minulý rok ohodnotila firmu Prusa Research jako devátou nejrychleji rostoucí technologickou firmou v Evropě, Blízkém a Středním východě a Africe s růstem 6910 procent. 3D tiskárny pod značkou Original Prusa i3 dodává do celého světa. Měsíčně vyrobí a odešle zákazníkům přes šest tisíc tiskáren, což z ní činí jednu z největších firem v oblasti 3D tisku na světě.