První oťukávání s diktaturou: šéf Googlu se chystá do Severní Koreje

Eric Schmidt, Google

Eric Schmidt, Google Zdroj: CTK

Severní Korea je jedním z posledních bílých míst na internetové mapě světa společnosti Google. První vazby s totalitní zemí chce nyní navázat šéf společnosti Eric Schmidt.

Severní Korea je považována za zemi s nejpřísnější kontrolou internetu. Vůdce Kim Čong-Un, ale ve svém novoročním projevu vyzval k větším investicím do výzkumu, technologií a počítačů ve školách, a rozvoji digitálního vybavení továren. Volný přístup k internetu však ještě podle něj není politickou strategií.

Šéf Google Schmidt se na první návštěvu chystá jako člen humanitární mise, kterou vede americký diplomat Bill Richardson. S kým se manažer chce v Severní Koreji setkat zatím není podle agentury DAPD známé.

„Je nepravděpodobné, že Google zahájí podnikatelský projekt v Severní Koreji,“ řekl poradce bývalého amerického prezidenta George W. Bushe pro Asii Victor Cha a dodal, že na připravované návštěvě je nejvíce fascinující, že by Korea učinila s Googlem jakoukoli dohodu.

Severní Korea totiž nemá s USA žádné diplomatické ani obchodní vztahy. Nicméně, Pchjongjang ještě před smrtí bývalého vůdce Kim Čong-ila v roce 2011 hovořil o zájmu na zlepšení kontaktů. V loňském roce severokorejská delegace navštívila sídlo Google v Kalifornii.