Recenzenty uchvátila na novém iPhonu především čtečka otisků

Nový iPhone 5S (vlevo) a jeho levnější verze 5C.

Nový iPhone 5S (vlevo) a jeho levnější verze 5C. Zdroj: CTK/AP

Drobné designové změny, překonaná velikost displeje, ale také obrovský posun v zabezpečení a také výkonu. První recenze nový iPhone chválí bez ohledu na to, jak reagují trhy a investoři.

Podle recenzentů listů The New York Times (NYT) a The Wall Street Journal (WSJ) jde o jasný krok vpřed pro technologii, která v dosavadních pokusech na mobilních telefonech a laptopech proslula svou nespolehlivostí.

Čtečka otisku prstu na telefonu iPhone 5S je prvním krokem k plnému využití potenciálu biometriky ve spotřební elektronice. Zvyšuje bezpečnost při využívání bankovních a nákupních aplikací a zároveň výrazně zjednodušuje a usnadňuje přístup k datům a aplikacím, protože odpadá nutnost neustále zadávat různá hesla, shodují se recenzenti.

„Nejlepší na tom je, že to skutečně funguje - v mých testech pokaždé,“ napsal David Pogue v NYT. „Nemá to nic společného s nesnesitelně vrtošivými čtečkami otisků u dřívějších telefonů. Je to opravdu skvělé,“ dodal.

Apple umístil snímač otisků přímo na základní tlačítko „domů“, na rozdíl od dosavadních pokusů konkurentů. Ti jej dávali na zadní strany svých přístrojů, což bylo pro uživatele nešikovné a vedlo to k častým chybám.

Nadšený ze snímače otisků byl i Walt Mossberg z WSJ, který na něm vyzdvihl zvláště spolehlivost, snadnost používání a zjednodušení takřka všeho, co na telefonu uživatel dělá. „Zalíbilo se mi to a přes pár problémů to považuji za krok vpřed,“ napsal. Poznamenal jen, že telefon jej v jednom případě nečekaně požádal o heslo, což mohla být chyba přístroje.

IPhone 5S je podle Mossberga díky inovovanému softwaru iOS7, lepšímu fotoaparátu, užitečnějšímu osobnímu digitálnímu asistentu Siri a rychlejšímu procesoru v současnosti nejlepším chytrým telefonem na trhu. Publicista ale podotkl, že pokud vlastníci předchozího iPhonu 5 výslovně nechtějí snímač otisků prstů, asi nebudou mít k jeho koupi pádný důvod.

Podobný názor vyjádřila po předvedení nového telefonu minulý týden řada analytiků. Podle nich samotná čtečka otisků zřejmě nebude stačit na to, aby ochránila podíl Applu na trhu smartphonů proti náporu asijských rivalů v čele s jihokorejským Samsungem. Zklamání z nových přístrojů vedlo k propadu akcií Applu na měsíční minimum.

Apple před týdnem představil vedle plnohodnotného nového modelu iPhone 5S i levnější typ iPhone 5C, který se zaměřuje na rozvíjející se trhy. Apple s novými přístroji přichází v době, kdy se potýká s klesajícím podílem na trhu a čelí kritice kvůli nedostatečným inovacím. Nové modely se začnou ve vybraných zemích prodávat 20. září.