Reddit dostane další finanční podporu. Hodnota sociální sítě překročí deset miliard dolarů

Hodnota sociální sítě Reddit díky nové investici stoupne nad deset miliard dolarů

Hodnota sociální sítě Reddit díky nové investici stoupne nad deset miliard dolarů Zdroj: profimedia.cz

Reddit
Hodnota sociální sítě Reddit díky nové investici stoupne nad deset miliard dolarů
3
Fotogalerie

Sociální síť Reddit získá v rámci nového kola financování od investorů, v čele s Fidelity Management, 700 milionů dolarů (15,1 miliardy korun). Ve srovnání s loňským rokem tak firma ztrojnásobí svoji hodnotu na více než deset miliard dolarů a proti předchozímu investičnímu kolu, které se uskutečnilo před šesti měsíci, hodnota stoupla o více než 50 procent. K vysokému růstu hodnoty firmě pomohlo zvýšení jejího vlivu ve finančním světě.

Reddit na sebe přilákal pozornost na začátku roku, kdy se na jeho platformě shromáždili drobní obchodníci kvůli boji proti institucím na Wall Street. Obchodníci se původně sešli na fóru WallStreetBets, nyní se ale rozšířili po všech diskusních fórech, a změnili způsob, jakým pracují analytici na Wall Street. Některým fondům způsobili obrovské ztráty, když přispěli k růstu cen akcií některých firem jako GameStop a AMC. Na základě tohoto obchodního šílenství se hodnota firmy při předchozím investičním kole v únoru meziročně zdvojnásobila na šest miliard USD.

Společnost Reddit založili v roce 2005 její generální ředitel Steve Huffman, podnikatel Alexis Ohanian a internetový aktivista Aaron Swartz, který již nežije. Firma je roky známou internetovou značkou a do svých úzce specializovaných diskusních skupin láká miliony odborníků a nadšenců. V rozvoji podnikání však zaostává za velkými sociálními sítěmi.

Hodnota deset miliard dolarů je sice vysokou částkou, ve srovnání s giganty jako Twitter a Facebook, kteří byli založeni ve zhruba stejnou dobu, je ale nízká. Hodnota Twitteru je 52 miliard dolarů a Facebooku jeden bilion dolarů.

V lednu měl Reddit více než 52 milionů denních aktivních uživatelů a přes 100 tisíc komunit. Facebook měl v červnu téměř dvě miliardy denních aktivních uživatelů a Twitter 206 milionů uživatelů.

Ve druhém čtvrtletí Reddit poprvé získal z reklamy přes 100 milionů dolarů. To byl téměř trojnásobek proti stejnému období loni.

Mezi investory Redditu patří společnost rizikového kapitálu Andreessen Horowitz, fondy jako Sequoia Capital, Tencent Holdings či rapová superstar Snoop Dogg, napsala agentura Reuters.

Huffman listu The Wall Street Journal řekl, že Reddit plánuje použít peníze od investorů na expanzi na nové trhy a vylepšení produktů, jako jsou rozšířené možnosti videa a zrychlení webových stránek. Uživatelé Redditu mohou na webu sdílet videa, ale firma chce tuto funkci posílit. Na konci loňského roku Reddit koupil aplikaci pro sdílení videí Dubsmash. Firma také pokračuje v najímání zaměstnanců. Huffman upozornil, že za poledních 18 měsíců se počet zaměstnanců více než zdvojnásobil.