Revolut přijde i s deriváty, říká jeho český šéf

David Pavliska

David Pavliska Zdroj: Revolut

Revolut
2
Fotogalerie

Po pár měsících na trhu v Česku věří britský fintech Revolut, že uspěje proti zavedeným bankám, jež považuje za drahé. „Je to oblast, v níž můžeme dobře konkurovat,“ míní šéf české pobočky David Pavliska.

Kolik teď máte klientů?

Je to zhruba čtyřicet tisíc zákazníků.

Pobočku jste otevřeli před týdnem, kolik vám od té doby přibylo zákazníků?

Po oznámení jsme téměř zdvojnásobili počet nových uživatelů na dvě stě denně, kolem 25. a 26. října to bylo dokonce přes tři sta nových uživatelů za den.

Je v Česku zájem o prémiové placené účty? Jaký je poměr mezi platícími a neplatícími klienty?

Z registrovaných uživatelů v Česku má zhruba dva tisíce lidí Premium účet a téměř tisíc má Metal účet. 

Co si od expanze na český trh slibujete?

Chceme nabídnout služby bez poplatku a levněji než banky. Nabízíme mezinárodní přesah, můžete mít účet v cizích měnách, které se dají okamžitě měnit za mezibankovní kurz bez poplatku. Chystáme i další služby, jako je například obchodování s burzovními deriváty, takzvané ETF, které zavedeme v příštím roce.

Kolik odhadujete, že tím oslovíte zákazníků?

Samozřejmě bychom rádi co nejvíce lidí, ale není to jen o kvantitě. 

Někteří analytici tvrdí, že konzervativní Češi sázejí především na zavedené bankovní instituce. Věříte, že uspějete?

Český trh je velmi specifický. To je mimo jiné jeden z důvodů, proč se britská centrála rozhodla investovat a otevřít pobočku.

V čem je specifický?

Je náročný. Má poměrně dobré bankovní služby, nicméně na Evropu je to stále drahé. Myslím si, že to je oblast, ve které můžeme velmi dobře konkurovat.

Budete zavádět služby speciálně pro Česko?

Snažíme se klientům poskytnout stejné služby a stejný servis. Naopak by se asi Čechům nelíbilo, kdybychom v Německu nebo v Británii poskytovali jiné služby než tady. 

Zahraniční platby bez poplatků
Aplikace britského fintechu Revolut umožňuje v Česku založit běžný účet, platit v zahraničí ve více než 150 měnách bez poplatků, na účtu směňovat 25 měn a posílat domácí i zahraniční platby za mezibankovní kurzy. Umožňuje také nakupovat a prodávat kryptoměny. Po Evropě má Revolut přes tři miliony zákazníků a letos v květnu zavedl přímé nabíjení účtu v českých korunách. Před týdnem oznámil otevření pobočky v Praze.