Jak funguje Revolut? Karta, účet, poplatky a výběr z bankomatu

Karta Revolut: Kurz, poplatky, bankomaty a jak funguje účet? (ilustrační foto)

Karta Revolut: Kurz, poplatky, bankomaty a jak funguje účet? (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Mobilní aplikace, která umožňuje nejen bezplatné vedení účtu v desítkách světových měn, ale také investice do kryptoměn a akcií. Revolut si rychle našel své příznivce po celém světě, jen v Česku ho využívá přes 600 tisíc lidí. Jak účet funguje a co všechno umí?

Co je Revolut?

Revolut je britský startup, který funguje od roku 2015. O tři roky později se stal bankou s evropskou certifikací. Ve své finanční aplikaci umožňuje zřizování účtů v různých měnách a k nim přidružených fyzických či virtuálních platebních karet. Samozřejmostí jsou platby u obchodníků a bankovní převody ve více než třiceti světových měnách včetně české koruny.

Směna peněz je bez poplatků a za mezibankovní kurz, zahraniční transakce jsou tu pak o něco výhodnější než běžné bankovní převody. Díky tomu si aplikaci oblíbili především cestovatelé nebo klienti, kteří často provádějí převody peněz na zahraniční bankovní účty. Dnes už Revolut kromě těchto funkcí nabízí i cashback, nákupy akcií či kryptoměn a také zřízení cestovního pojištění

Jak funguje účet Revolut?

Revolut si můžete představit jako virtuální peněženku, do které si podle potřeby převádíte peníze ze svého běžného účtu. Ty pak můžete snadno proměnit v jakoukoli zahraniční měnu a odeslat je na protiúčet nebo s nimi zaplatit u obchodníka.

Stejné prostředky pak můžete využít i pro nákup akcií, kryptoměn nebo pojištění. Pokud potřebujete platit kartou, máte tři možnosti, jak ji získat. K dispozici je klasická fyzická karta, kterou získáte zdarma (platíte jen poštovné k vám domů) a se kterou platíte nebo vybíráte hotovost z bankomatů tak, jak jste zvyklí u jiných debetních karet.

Další variantou je virtuální platební karta, kterou lze využít pro online i bezkontaktní platby u obchodníků. Poslední možností je jednorázová platební karta, která poslouží jen k jedné vybrané transakci a následně je zneplatněna, aby nemohlo dojít k jakémukoli zneužití. 

Přihlášení do účtu Revolut

Založení a přihlášení do účtu probíhá v aplikaci, která je k dispozici v Google Play i App Store. Potom stačí následovat pár jednoduchých kroků, kterými vás aplikace provede při zakládání účtu. Bude třeba zadat telefonní číslo, poté i osobní údaje. Následuje ověření identity pomocí vyfoceného dokladu a fotografie vašeho obličeje.

Po vyplnění všech údajů, ověření identity a provedení ověřovací platby můžete začít aplikaci používat. Každé další přihlášení pak probíhá prostřednictvím čtyřmístného kódu, který si při zakládání aplikace sami zvolíte, nebo pomocí zabezpečovacích funkcí vašeho telefonu (například otisk prstu nebo rozpoznání obličeje).

Jak poslat peníze na účet Revolut?

Přímo v aplikaci Revolut najdete možnost „Přidat peníze“. Po rozkliknutí se zobrazí tři možnosti, které reprezentují způsoby, jak lze peníze do Revolut účtu nahrát. 

  • Debetní nebo kreditní karta – proběhne standardní online platba z vašeho běžného účtu. 
  • Apple Pay, Google Pay – pokud vaše chytré zařízení umožňuje některou z těchto plateb, můžete jejím prostřednictvím převést na Revolut účet libovolnou částku. 
  • Běžný bankovní převod – poslední možností je bankovní převod. Vzhledem k absenci českého Revolut účtu je ale třeba počítat s tím, že se jedná o mezinárodní SEPA platbu, na kterou se mohou vztahovat poplatky. 

Jak se počítá kurz?

Revolut při směně peněz pracuje s takzvanými mezibankovními (nebo také středovými) kurzy. Jedná se o průměr skutečných cen, za které se měna daný den prodává a nakupuje. Díky tomu jsou Revolut kurzy o něco výhodnější než klasické bankovní kurzy. 

Výběr z bankomatu s kartou Revolut

Pokud máte k dispozici fyzickou platební kartu, výběr z bankomatu probíhá stejně jako s kteroukoli jinou debetní kartou. Virtuální karty nahrané do Apple Pay nebo Google Pay k výběru z bankomatu použít nemůžete, je však možné provádět s nimi bezkontaktní platby u obchodníků. 

Ceník a poplatky Revolut

Základní vedení účtu a platebních karet je zdarma (za vydání fyzické karty platíte jen poštovné), stejně tak výběry z bankomatů nebo směny peněz – ty ovšem jen do určité částky. V rámci bezplatného účtu máte každý měsíc k dispozici pět výběrů z bankomatu do maximální částky 4 500 korun, poté se platí dvě procenta nebo 30 korun za každý výběr (platí se vyšší částka).

Měsíčně můžete bezplatně směnit 25 tisíc korun, další transakce jsou pak zpoplatněny jedním procentem z částky. Pozor si ale dejte na víkendové směny, které jsou zpoplatněny jedním procentem bez ohledu na limit. Kromě základního účtu jsou k dispozici i čtyři placené verze.

CenaVýhody
Standard
Zdarma
Bezplatný evropský účet, jeden obchod s akciemi bez provize, bezplatné výběry z bankomatu do 4 500 korun měsíčně, bezplatné směny peněz do 25 tisíc korun (potom s poplatkem jedno procento), poplatek za mezinárodní převod 0,3 až 2 procenta.
Plus
114,99 korun měsíčně
Bezplatný evropský účet, tři obchody s akciemi bez provize, bezplatné výběry z bankomatu do 4 500 korun měsíčně, bezplatné směny peněz do 75 tisíc korun (potom s poplatkem 0,5 procent), poplatek za mezinárodní převod 0,3 až 2 procenta, ochrana nákupu do výše tisíc eur, ochrana při zrušení události do výše tisíc eur, ochrana vrácení peněz, personalizovaná karta Plus a další.
Premium
219,99 korun měsíčně
Bezplatný evropský účet, pět obchodů s akciemi bez provize, neomezená směna peněz zdarma, bezplatné výběry z bankomatu do 9 tisíc korun, sleva 20 procent na poplatek za mezinárodní převod, celosvětové zdravotní pojištění pro případy nouze, zvýhodněný vstup do vybraných letištních salonků, individuální karta Premium a další.
Metal
349,99 korun měsíčně
Bezplatný evropský účet, deset obchodů s akciemi bez provize, neomezená směna peněz zdarma, bezplatné výběry z bankomatu do 22 tisíc korun, sleva 40 procent na poplatek za mezinárodní převod, okamžitý cashback až jedno procento, personalizovaná karta Metal a další.
Ultra
1 100 korun měsíčně
Bezplatný evropský účet, bezplatné mezinárodní převody, deset obchodů s akciemi bez provize (další se zvýhodněným poplatkem), neomezená směna peněz zdarma, bezplatné výběry z bankomatu do 55 tisíc korun, nejnižší poplatky za nákup kryptoměn a komodit, okamžitý cashback až jedno procento, cashback z ubytování až 10 procent, neomezený přístup do letištních salonků.

Revolut versus exekuce

Především ve svých začátcích byl Revolut velmi proslulý mezi lidmi, kteří si jeho prostřednictvím „skrývali“ peníze před exekutory. Vymáhání peněz bylo vzhledem k britskému sídlu společnosti komplikované a nikomu se do něj příliš nechtělo. Dnes je ovšem Revolut klasickou bankovní institucí se sídlem v Litvě a českými exekutory je běžně dohledatelný. Navíc se jedná o regulovaný subjekt, který je v případě exekucí povinen spolupracovat. 

Co říkají recenze: Výhody i problémy

Uživatelé si na Revolutu chvílí především jeho výhodné kurzy, vedení účtů v desítkách světových měn, transparentní poplatky, možnost zřízení několika virtuálních karet nebo české rozhraní aplikace. Oblíbené jsou také investiční možnosti.

Mezi nevýhody naopak recenze řadí nepříliš funkční podporu, limity pro výběr z bankomatu, víkendové zpoplatnění směny peněz, poplatky za předčasné ukončení nebo změnu placeného tarifu, absenci kamenných poboček a někdy až příliš složité bezpečnostní postupy, které aplikace vyžaduje. Dočíst se to můžete mimo jiné v rozsáhlé diskuzi na fóru FinExpert, kde už osm let sdílejí stovky uživatelů své zkušenosti. 

PlusyMínusy
Výhodné kurzyNepříliš funkční podpora
Vedení účtů v desítkách světových měnLimity pro výběr z bankomatu
Transparentní poplatkyVíkendové zpoplatnění směny peněz
Možnost zřízení několika virtuálních karetPoplatky za předčasné ukončení nebo změnu placeného tarifu
České rozhraní aplikaceAbsence kamenných poboček
Investiční možnostiNěkdy až příliš složité bezpečnostní postupy