Rozesílání spamů stálo firmy rekordní pokuty. Jsou nepoučitelné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anton Fomkin, Flickr.com (CC BY 2.0)

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) dal dvěma firmám, eMarketing CZ a Traffic7, rekordní pokutu za posílání e-mailů s nevyžádaným obchodním sdělením. V součtu 3,4 milionu korun. V případě firmy eMarketing CZ musel úřad konstatovat, že při první sankci „hrách na stěnu házel“.

Společnost eMarketing CZ podle úřadu rozesílala opakovaně, po dobu déle než jednoho roku, obchodní sdělení (pokuta byla uložena za rozeslání více než 300 nevyžádaných sdělení – pozn. red.) v rozporu se zákonem.

Firma si musela být s ohledem na předchozí kontrolu vědoma, že postupuje nezákonně

„Firma neprokázala, že adresáti rozesílaných sdělení poskytli souhlas s jejich zasíláním, ani nedoložila, že jde o zákazníky společnosti. Při stanovení sankce 1,5 milionu korun jsme přihlédli k tomu, že si společnost musela být s ohledem na předchozí kontrolu a vedené správní řízení vědoma, že její postup je nezákonný,“ uvedl mluvčí ÚOOÚ David Palát. Rozklad proti rozhodnutí společnost nepodala, a verdikt o uložení pokuty je tak pravomocný.

Ještě větší obtěžovatel

Ještě vyšší pokutu, 1,9 milionu korun, úřad uložil za šíření nevyžádaných obchodních sdělení společnosti Traffic7. I tato firma opakovaně rozesílala v roce 2013 a 2014 velké množství nevyžádaných obchodních sdělení (sankce za více než 500 sdělení).

Vysokou pokutu ÚOOU stanovil proto, že pro adresáty byla obchodní sdělení hodně obtěžující. Někteří adresáti obdrželi od této společnosti několik desítek takových e-mailů, v některých případech byly zaslány na jednu adresu elektronické pošty několikrát denně nebo byly posílány opakovaně během několika dnů. I toto rozhodnutí je pravomocné.